Benedek
-5 °C
5 °C

Az oroszok már Londonban vannak

2007.06.12. 07:22
Néhány héten belül létrejön a megállapodás, amelynek révén a Gazprom növeli jelenlétét a brit gázpiacon - közölte újságírókkal Alekszandr Medvegyev, az orosz óriáscég vezérigazgató-helyettese a hét végén a szentpétervári gazdasági fórumon.

Az ügyletet - mint mondta - a június 25-én kezdődő wimbledoni teniszverseny idején fogják bejelenteni. A Gazprom a jelenlegi 27-ről 2010-ig várhatóan legalább 33 százalékra növeli részesedését az európai gázpiacon - tette hozzá Medvegyev. A hír nyomán tegnap délelőtt nem kevesebb, mint 4,3 százalékkal emelkedett a Centrica részvényeinek árfolyama Londonban, miután a piac egyértelműnek vette, hogy a British Gas Plc-t birtokló gáztermelő és -szolgáltató céget tervezi megvenni a Gazprom.

Ezt erősítette, hogy a Gazprom már tavaly júniusban közölte, fontolgatja, hogy ajánlatot tegyen a Centricára, amit egyébként a brit kormány akkor fenntartásokkal fogadott, arra hivatkozva, hogy az orosz gázpiacon is korlátozzák a brit cégeket. Alistair Darling ipari és kereskedelmi miniszter azonban februárban úgy nyilatkozott, hogy a Centricára tett esetleges ajánlatot kizárólag üzleti alapon fogják elbírálni.

Tény azonban, hogy a légkör azóta romlott, mivel a brit cégek, így a Shell és a TNK-BP vegyes vállalat tevékenységét korlátozzák Oroszországban. A Gazprom szóvivője a hírekre reagálva mindazonáltal cáfolta, hogy a Centrica a felvásárlási célpontok között lenne.

Az ügylet egyébként versenyjogi akadályokba is ütközne, és a Centricának el kellene adnia kitermelő, valamint gáztároló üzletágát ahhoz, hogy megkapja a versenyhatósági jóváhagyást. A másik lehetőség, amit a Kommerszant még május elején írt meg, hogy a Gazprom és a német BASF tulajdonában lévő Wingas kivásárolja a brit HydroWingas Ltd gázkereskedő cég másik tulajdonosát, az 50 százalékos pakettel rendelkező norvég Norsk Hydrót. Ezt erősíti, hogy Medvegyev most közölte: már a jelenlegi 35-ről a közeljövőben 50 százalékra növelik tulajdonrészüket a Wingasban.