Bernát, Felícia
12 °C
25 °C

400 dolláros gázár jöhet

2008.03.14. 14:50
A földgáz átlagos ára idén elérheti az ezer köbméterenkénti 400 dollárt a Gazprom elnöke szerint. A drágulást nem a növekvő fogyasztással és nem is a dollár gyengülésével magyarázzák, inkább a közép-ázsiai volt szovjet tagállamoknak azzal a döntésével, hogy azok 2009-től európai árakon adják a gázt.

A földgáz átlagos ára idén elérheti az ezer köbméterenkénti 400 dollárt – jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója pénteken Vlagyimir Putyin államfőnek. Az elnök megjegyzésével egyetértve Miller azt mondta, a gáz árának ilyen arányú emelkedése összefügg a dollár árfolyamának változásával is, de gyorsabb annál, és nincs hatással a fogyasztás növekedésére.

A találkozón Miller elmondta: Kazahsztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán döntése, hogy a jövő évtől európai árakon adja a gázt, "végleges és megváltoztathatatlan", és ez nem könnyű helyzetbe hozza a Gapromot. Ugyanakkor az orosz óriáscég úgy ítéli meg, hogy megfelelő időben vetették fel a kérdést.

A Gazprom a hagyományos nyugat-európai partnerekkel hosszú távú szerződések alapján működik együtt, amelyek közül nem egy 2030-ig és még azon túl is érvényes, s ezek teljességgel előre látható feltételeket teremtenek. A volt Szovjetunió országaival azonban csak fokozatosan térnek át a piaci elvek érvényesítésére az árképzésben és általában a munkában. Az orosz cég csütörtökön még azt jelentette be, hogy Ukrajnának például 179,5 dolláros áron szállítja a gázt.

Miller beszámolt az elnöknek arról, hogy a Gazprom tavaly a posztszovjet térség határain túli országokba 151 milliárd köbméter gázt exportált, s idén ezekbe az államokba 157 milliárd köbmétert tervez szállítani. Ezzel kapcsolatban igen időszerűnek mondta az Északi és a Déli Áramlat vezetékek építését, mert ezeken át tudja majd a Gazprom kielégíteni a maihoz képest növekvő nyugat-európai szükségletet.

Ugyanakkor hangsúlyozta: a Gazprom nagyobb perspektívát lát az orosz, mint a külföldi piacban, itt ugyanis gyorsabban növekszik a szükséglet, mint Európában. "A tőkebeáramlás olyan mértékű, hogy a szükséglet növekedése felülmúlja még az alig egy éve készült előrejelzést is, ezért jelenleg a Gazprom fő prioritása a belső piac" - mondta.

Nyugat-Európában a gázt drágítja a szállítás költsége, ezért Oroszországban mindig jóval olcsóbb lesz a földgáz. Ennek ellenére a jelek arra utalnak, hogy az árnövekedés az orosz felhasználóknál is a takarékosság irányába hat, de e hatás eredménye csak 12-13 év múlva várható. Miller az államfőnek beszámolt arról is, hogy a Gazprom tavaly 548 milliárd köbméter földgázt termelt ki, s idén 561 milliárdot szándékozik termelni. Az idei tervben szereplő adat ezzel első ízben került nyilvánosságra.

A Gazprom tavaly még ezer köbméterenként 310 dollárról beszélt az idei európai átlagárat említve, majd decemberben előrejelzését már 380 dollár körülire felfelé módosította. Azt a Gazprom vezérigazgatója is elismerte, hogy jelenleg az európai ár máris átlépte a 370 dollárt, feltételezésük szerint a 2008-as átlagár 378 dollár lesz, de akár a 400 dollárt is elérheti.