Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Állami segítség a megroggyant orosz gazdaságnak

2008.09.12. 07:17
Az orosz vezetés tegnap számos bejelentést tett a befektetők megnyugtatására és a piacok megerősítésére, miután az elmúlt napokban hét éve nem látott mértékben estek a moszkvai tőzsdeindexek és egyebek között az olaj- és gázcégek papírjai is gyengültek.

A dollárban jegyzett részvények piaci indexe, az RTS mintegy 50 százalékot zuhant a májusi csúcsponthoz képest. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese újságírók előtt úgy nyilatkozott, hogy már október elsejétől 500 dollárra emelik az Európának szánt földgáz árát - írta az MTI-Eco. Medvegyev a hét elején még csak annyit mondott, hogy az év végéig 500 dollárra emelkedik az ezer köbméterenkénti ár, szakértők viszont tegnapi bejelentése után úgy vélik, az év végére akár az 550 dollárt is elérheti.

Dmitrij Medvegyev államfő ugyancsak szóbeli intervencióval sietett a tőzsde segítségére, ami elsősorban a többségi állami tulajdonban lévő cégek papírjaira volt hatással. Az elnök úgy nyilatkozott, hogy a tőzsdei zuhanás csak átmeneti, egyúttal felszólította a kormányt és a jegybankot, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy többletforrásokhoz jussanak a pénzpiacok. Emellett felkérte a kormányt, hogy a lehető legrövidebb időn belül dolgozzon ki és hagyjon jóvá stratégiai tervet a tőzsde fejlesztésére. A befektetők megnyugtatását szolgáló kampányt Alekszej Kudrin pénzügyminiszter folytatta. Közölte: fontolóra veszik, hogy a jövőben szükség esetén a pénzpiacok támogatására használják fel az olajjövedelmeket felhalmozó nemzeti vagyonalapot és az állami nyugdíjalapot is.

Az elmúlt hetekben több milliárd dollárnyi tőke hagyta el az országot a kaukázusi válság és az olaj világpiaci árának esése nyomán, ami egyebek között a rubel gyengüléséhez és hitelszűkéhez vezetett. A jegybank több milliárd dollárt költött a rubel támogatására, így a múlt héten 8,9 milliárd dollárral, 573,6 milliárd dollárra csökkentek a külföldi valutatartalékok - mondta tegnap Alekszej Uljukajev, a jegybank első elnökhelyettese. A jegybank emellett jelentős tőkeinjekciót ígért a bankrendszer likviditásának növelésére, miután a külföldi tőkekivonás következtében az orosz bankok a hitelfolyósítások korlátozására kényszerültek.

A Financial Times által 20 milliárd dollárra becsült tőkekivonás nyomán előállt hitelszűke a brit lap szerint elsősorban az ingatlan- és a kiskereskedelmi szektort sújtja. A lap által idézett szakemberek szerint egyébként valójában a banki likviditáshiányban keresendő a tőzsdei árzuhanás egyik mélyebben fekvő oka is, mivel a bankok forrásaik kiegészítése érdekében eladják a birtokukban lévő részvénypakettek egy részét. Emellett sok orosz milliárdos és befektetési alap kénytelen felszámolni részvénypozícióit, mivel más módon nem tud pénzhez jutni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?