Elég gáz érkezik, de a nyomás alacsonyabb

2009.01.04. 11:40
Vasárnap délelőttig nem volt fennakadás a gázszállításban, bár a nyomás a kelleténél alacsonyabb. Az orosz-ukrán vita egyre élesebb, mindkét fél lopással vádolja a másikat.

Szombaton Ukrajna irányából megérkezett a tervezett és szerződött földgázmennyiség. A vasárnapra tervezett szállítások jelenleg a normál ütemben zajlanak. A határnyomás értéke az előző naphoz hasonlóan a szerződéses minimum alatt van. A hét utolsó napjára várható földgázfogyasztás 66-67 milló köbméter lesz, közölte Lakatos Edina, a Földgázszállító Zrt. szóvivője vasárnap.

Zsuga János, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, semmilyen fennakadást nem okoz az ingadozás. A szerződés szerint a gáz 48 (+/-1) bar nyomással kellene érkezzen, a hazai kompresszorok és más berendezések erre vannak beállva. Szélsőséges ingadozás esetén, 30 bar alatti vagy 60 bar fölötti nyomásnál nem tudják fogadni az érkező gázt, bár ettől a vezérigazgató szerint nem kell tartani.

Máshol sincs fennakadás

Az orosz gáz fogadó országai közül Romániának semmiféle gondot nem okoz az orosz földgázszállítások csökkenése, mivel vannak saját kiaknázható forrásai és raktáron lévő készletei. Péntek estétől a Romániába érkező orosz gáz mennyisége az orosz-ukrán gázvita miatt több mint egyharmadával csökkent. A szokásosnál 3,1 millió köbméterrel kevesebb földgáz érkezik naponta Romániába, ez a behozott mennyiség 32 százalékának felel meg. Szombaton a korábbi csaknem 10 millió köbméter helyett csak körülbelül 7 millió köbméter orosz gáz jutott be az országba.

Vasárnap 5 százalékkal csökkent a Csehországba érkező orosz gáz mennyisége az ukrán-orosz gázvita miatt, közölte a gázimportőr RWE Transgas. Ez az első jele az ukrán-orosz válságnak Csehországban, jelentette ki a cég szóvivője. Hozzátette, hogy a gázmennyiség csökkenése nem lesz hatással a cseh fogyasztókra, tekintettel a gáztartalékokra és a Norvégiából érkező földgázra.

Németország gázellátása az elhúzódó ukrán-orosz gázvita ellenére is biztosított: a földgázszállítmányok a legnagyobb európai gazdaságba normál rend szerint érkeznek, a német gázipar ezenkívül több különböző és kipróbált eszközzel rendelkezik a biztos gázellátás garantálására, közölte vasárnap a német energia- és vízgazdálkodási szövetség (BDEW) ügyvezető igazgatója Berlinben.

Vasárnap reggel továbbra is a szokásosnál kevesebb orosz földgázt kapott Bulgária az ukrán-orosz gázvita miatt, közölte a Bulgargaz bolgár állami gázipari cég vezérigazgatója. Szombat reggel óta 10-15 százalékkal kap kevesebb orosz földgázt a balkáni ország. A balkáni régió fogyasztó országai január 1-3 között összesen 21 millió köbméterrel kaptak kevesebb gázt.

Ukrajna felől - szombathoz hasonlóan - továbbra is a szerződésnek megfelelő mennyiségű orosz gáz érkezik Magyarországra, közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt., amelyet az Interfax hírügynökség idézett. Kutas István, az E.ON Földgáz Trade Zrt. szóvivője vasárnap ugyancsak arról tájékoztatott, hogy a cég a szerződés szerinti mennyiségben kapja az orosz földgázt, így semmiféle fennakadás nem tapasztalható.

Közben az orosz-ukrán gázviszály egyre hevesebben folytatódik: Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője vasárnap reggel az Eho Moszkvi rádió műsorában alaptalannak nevezte azt az ukrán állítást, amely szerint nincs jogi alapja a tranzitnak, jogilag megalapozatlannak nevezte a tranzitra vonatkozó ukrán követeléseket, és hangsúlyozta: az ukrán eljárás miatt hiányzó mennyiségeket a Gazprom pótolja, részben Ukrajnát elkerülő vezetékeken, így Fehéroroszországon és Törökországon át.

Az Interfax hírügynökséghez eljutott jogi szakvélemény kimondja, hogy 2003 óta, 2013-ig szólóan érvényes szerződés áll fenn az orosz és az ukrán fél között, amely rögzíti mind a tranzit mennyiségét, mind körülményeit. Ezért Kuprijanov abszurdnak nevezte a Naftogaz bejelentését arról, hogy ellenkeresettel fordul a stockholmi kereskedelmi kamara nemzetközi választott bíróságához.

Előzőleg a Gazprom és az ukrajnai szállításokat, továbbá az európai szállítások egy részét bonyolító RoszUkrEnergo bejelentette, hogy az ukrán Naftogaz fellépésére a stockholmi testületnél keres jogorvoslatot, a Naftogaz viszont ellenkeresetet nyújt be ugyanoda.

Súlyos vádak mindkét oldalon

A Gazprom azzal vádolja Ukrajnát, hogy - mivel Moszkva január 1-én elzárta a gázcsapot - a Naftogaz engedély nélkül vesz le az ország számára a területén át Európába küldött földgázból, és ezzel megsérti a gáz tranzitjával kapcsolatban vállalt kötelezettségeit. A Naftogaz viszont azt állítja, hogy a Gazprom maga csökkenti a nyomást a vezetékben, hogy lopással vádolhassa Ukrajnát.

A RoszUkrEnergo két keresetet is benyújt: az egyikben 614 millió dollár elmaradt összeget követel még a 2008-as szállítások fejében, a másikkal azt akarja elérni, hogy kötelezzék a Naftogazt a gáz tranzitjára vonatkozó vállalt kötelezettségeinek az érvényes szerződések alapján történő teljesítésére. A Gazprom ugyancsak a zavartalan tranzit biztosítását követeli az ukrán féltől. Ez utóbbit Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató jelentette be szombaton azzal, hogy a monopólium döntését jóváhagyta Dmitrij Medvegyev államfő is.

Ukrajna még pénteken beismerte, hogy napi 21 millió köbméter gázt vesz le a tranzitból, úgymond a műszaki szükségletek fedezésére. Ezzel kapcsolatban megfigyelők rámutatnak, hogy a vezetékben a nyomást ugyan gázturbinák biztosítják, ám ehhez nincs szükség ilyen mennyiségre, amint december 31-ig sem volt rá szükség.

A Naftogaz a tranzit megcsapolásáról szóló orosz közléseket cáfolta és provokációnak nevezte.

A Gazprom fenyegetőzik

A Gazprom ezer köbméterenként 450 dollárért szállít majd gázt Ukrajnának, ezzel fenyegetőzött Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója vasárnap újságírók előtt. Hozzátette, nagyon reméli, hogy ez az ajánlat hamarosan visszatéríti a tárgyalóasztalhoz a kijevi illetékeseket. Miller azt mondta, hogy az ukrán importőr Naftogaz felelőtlen magatartást tanúsít az ukrán fogyasztókkal szemben azzal, hogy 2009-re még nincs szerződése.

Közben szintén vasárnap Oleg Dubina, a Naftogaz vezetője újra az ezer köbméterenkénti 201 dolláros árat minősítette elfogadhatónak azzal, hogy ebben az esetben a tranzitdíjat 2,05 dollárra kellene emelni. A Gazprom 250 dolláros ajánlatát gazdaságilag megalapozatlannak és elfogadhatatlannak nevezte. (Korábban Dubina már 235 dolláros árat ajánlott 1,8 dolláros tranzitdíj mellett.)

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője bejelentette, mivel a Gazprom mindent elkövet európai vásárlói igényeinek kielégítésére, hétfőn 8 millió köbméterrel, 308 millió köbméterre növeli az Ukrajnán át exportált gáz mennyiségét, más vezetékeken is küld további mennyiségeket Európába, és az igények kielégítésére felhasználja az európai tárolókban lévő saját tartalékait is.

Kuprijanov elmondta, az elmúlt 24 órában az igényelthez képest mintegy 50 millió köbméterrel kevesebb gázt kaptak az európai megrendelők. "Mi 295 millió köbmétert szivattyúztunk a vezetékbe, de a másik oldalon 270 millió jött ki, vagyis elloptak 25 millió köbmétert, és nem érkezett meg Európába további 25 millió köbméter, amelyet Kijev nem engedett kiemelni a RoszUkrEnerónak a földalatti tárolókból" - mondta a szóvivő.

Két héten belül problémák lehetnek

Bogdan Szokolovszkij, az ukrán elnök energia-biztonsági megbízottja az ITAR-TASZSZ hírügynökség jelentése szerint kijelentette: az orosz fél kevesebb gázt juttat a vezetékbe a szükségesnél. Egyelőre a hiányzó mennyiség csekély, de 10-15 nap múlva már problémákat okozhat, mert ha nagy mennyiségeket emelnek ki a földalatti tárolókból, az gondokat okozhat az egész ukrán gázszállítási rendszerben. Szerinte ezért az európai szállításokban bekövetkező esetleges zavarok miatt csakis Oroszországot terheli a felelősség. A Gazprom ezzel szemben azt mondja, hogy ha a rendszer kibillen az egyensúlyból, az csakis az ukrán fél felelőtlen magatartásának következménye lehet.

Valerij Jazev, az Oroszországi Gázközösség (RGO) elnöke felhívta az Európai Gázuniót, hogy a kialakult helyzetre dolgozzon ki konszolidált álláspontot a gazdaság képviselőivel közösen, és azt juttassa el az Európai Parlamenthez, a Bizottsághoz, az Energetikai Charta titkárságához, valamint az európai országok vezetőihez és a széles közvéleményhez.

Az EU ki akar maradni a vitából

Az EU azonban nem akar beavatkozni az ukrán-orosz gázvitába, azt kétoldalú problémának tekinti, közölte vasárnap az Európai Bizottság egyik szóvivője. Ferran Tarradellas kijelentette, ha az EU felügyelné is az orosz gáz európai szállítását, ez elvileg Oroszország és Ukrajna közötti probléma. A két félnek kell biztosítania, hogy az Európa által vásárolt gáz megérkezzen Európába és ez az amit ellenőrzünk, hangsúlyozta.

A Gazprom a csapot azért zárta el, mert Ukrajna egyrészt nem volt hajlandó kifizetni felhalmozódott, több mint kétmilliárd dolláros adósságát - ezt saját állítása szerint december 31-én megtette, de a Gazprom szerint még több mint 600 millió dollár hiányzik -, továbbá nem sikerült megállapodni 2009-re az Ukrajnának szállított gáz áráról és az Ukrajnán át Európába küldött gáz tranzitdíjáról, így a 2008-ra szóló szerződés lejártával egyelőre nem jött létre új szerződés.  • Hírek
  • Megtakarítás