Viola
-6 °C
-2 °C

Pikáns részvénycsalásba keveredett a női Bálint gazda

2002.06.27. 14:20
Kínos botrányba keveredett Amerika lakberendező guruja, a kertvárosok ízlésének meghatározója, Martha Stewart, akit úgy képzelhetünk el, mintha az Ablak és a Receptklub stábját összeklónoznák Bálint gazdával. A hihetetlenül népszerű és befolyásos asszony szabadidejében az ImClone nevű biotechnológiai cég részvényese volt, ám pakettjétől éppen egy nappal azelőtt szabadult meg, hogy az elvesztette értékét.
A legfrisebb hírek szerint az igazságszolgáltatás akadályozásával és félrevezetésével is megvádolhatják Amerika egyik legnépszerűbb médiaszemélyiségét.

Stewart annak az ImClone-nak a bukása miatt került bajba, amely az utóbbi idők legzaftosabb vállalati csalását mutatta volna be, ha le nem söpri a WorldCom buktája.

Bebukott a csodagyógyszer

Az ImClone részvényárfolyamát az tartotta fenn, hogy egy nagyjából áttörést jelentő rákgyógyszer kifejlesztését lebegtették hosszabb ideje, megspékelve egy önkéntes történetével, akiről gyakorlatilag lemondtak az orvosok, ám a kísérleti stádiumban lévő hatóanyag megfordította a hanyatlását.

A csalás nem a gyógyszer körül történt: a cég vezetői a jelek szerint kihasználták azt a bennfentes információt, hogy az engedélyező hatóság mégsem fogja áldását adni a gyógyszer forgalmazására. A dolog bejelentése előtti napokban a menedzsment egyes tagjai hirtelen nagy paketteket dobtak piacra.

Nézd meg az anyját

Stewart is hasonlóan tett: egy nappal a rossz hír bejelentése előtt közel 4 ezer részvényt adott el. A bennfentesség gyanúját az ő esetében erősítette, hogy sajtóhírek szerint korábban viszonya volt Sam Waksallal, az ImClone két hete letartóztatott egykori vezetőjével. A hírek szerint a nagytermészetű Waksal Stewart lányával is összeszűrte a levet.

A segédbróker nem emlékszik

Amint kiderült, hogy az igazságszolgáltatás félrevezetése is a vádpontok között lehet, az asszony tőzsdei cégének, a Martha Stewart Living Omnimediának az árfolyama egyetlen nap alatt 24 százalékkal esett.

A kertvárosi háziasszonyok guruja azzal védekezik, hogy megállapodása volt a Merrill Lynch-csel és brókerével, Peter Bacanovic-kal, hogy amint 60 dollár alá esik az ImClone árfolyama, a kereskedő eladja a paírokat. Bacanovic egyik munkatársa azonban cáfolta, hogy lett volna ilyen előzetes megállapodás.

Igazi intézmény

Stewart igazi intézménynek számít Amerikában, könyveken, a nevét viselő magazinokon, többszáz újság és rádióállomás által naponta átvett cikkeken és jegyzeteken, illetve tévéműsorokon keresztül ad tanácsokat lakberendezésről, kertápolásról, főzésről és bármiről, ami egy háziasszonyt érdekelhet. Sikereinek növekedtével saját céget is alapított, amely mindeddig nyereségesen működött. Részvényvagyonát - még a mostani árfolyamesés előtt - egymilliárd dollárosra becsülték. Gyanúba keveredése rosszat tett a Kmart áruházlánc papírjainak is (a cég forgalmazza a Szewart newvével fémjelzett árukat) : az árfolyam a hírek hatására 6 százalékkal zuhant.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!