Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tíz leggazdagabból kilenc amerikai

2002.03.01. 11:30
A hagyományoknak megfelelően idén is Bill Gates, a Microsoft szoftvervállalat alapítója vezeti a világ leggazdagabb embereinek listáját, amelyet csütörtökön tett közzé a Forbes magazin. Gates jelenlegi magánvagyonát a Forbes 52,8 milliárd dollárra tartja - írja az MTI.
Szilárdan tartja második helyét Warren Buffett, a Berkshire Hathaway főnöke, aki 35 milliárdot költhetne el, ha mindenét el akarná tékozolni.

A harmadik helyezett - a német Karl-Theo Albrecht, 26,8 milliárd dollárosra becsült vagyonnal - megtöri ugyan az amerikai uralmat, ám a negyedik leggazdagabb ember már ismét az Egyesült Államok polgára, ráadásul szintén Microsoft-vezető: Paul Allen vagyona 25,2 milliárd dollár.

A Walton-család magányvagyona több mint 100 milliárd

Ugyancsak a fejlett technológiai szektor adja a világ ötödik leggazdagabb emberét: Lawrence Ellison 23,5 milliárdot tudhat a magáénak az Oracle cég jóvoltából.

Utána a szintén amerikai Walton-família öt tagja következik: Jim, John, Alice, Robson és Helen egyaránt 20 és 21 milliárd dollár közötti összeg fölött rendelkezhet a Wal-Mart áruházláncnak köszönhetően.

Soros a harminchetedik

A tizedik hely alatt megnyílik a tér a nem amerikaiak előtt: a szaúd-arábiai Al-Valid Bin Talal asz-Szaud herceget a német Johanna Quandt (BMW), a francia Liliane Bettencourt (L'Oréal) és a kanadai Kenneth Thomson követi.

A 15. helyen ismét Microsoft-vezér található, a 14,8 milliárdos vagyonú Steve Ballmer személyében.

A magyar származású, amerikai George Soros a 37. helyezett, 6,9 milliárd dollárral. Orosz is van a Forbes-listán, a 101. helyen: az olajiparban érdekelt Mihail Hodorkovszkij vagyona 3,7 milliárd dollár a Forbes szerint.