Salamon
-1 °C
13 °C

A tíz leggazdagabból kilenc amerikai

2002.03.01. 11:30
A hagyományoknak megfelelően idén is Bill Gates, a Microsoft szoftvervállalat alapítója vezeti a világ leggazdagabb embereinek listáját, amelyet csütörtökön tett közzé a Forbes magazin. Gates jelenlegi magánvagyonát a Forbes 52,8 milliárd dollárra tartja - írja az MTI.
Szilárdan tartja második helyét Warren Buffett, a Berkshire Hathaway főnöke, aki 35 milliárdot költhetne el, ha mindenét el akarná tékozolni.

A harmadik helyezett - a német Karl-Theo Albrecht, 26,8 milliárd dollárosra becsült vagyonnal - megtöri ugyan az amerikai uralmat, ám a negyedik leggazdagabb ember már ismét az Egyesült Államok polgára, ráadásul szintén Microsoft-vezető: Paul Allen vagyona 25,2 milliárd dollár.

A Walton-család magányvagyona több mint 100 milliárd

Ugyancsak a fejlett technológiai szektor adja a világ ötödik leggazdagabb emberét: Lawrence Ellison 23,5 milliárdot tudhat a magáénak az Oracle cég jóvoltából.

Utána a szintén amerikai Walton-família öt tagja következik: Jim, John, Alice, Robson és Helen egyaránt 20 és 21 milliárd dollár közötti összeg fölött rendelkezhet a Wal-Mart áruházláncnak köszönhetően.

Soros a harminchetedik

A tizedik hely alatt megnyílik a tér a nem amerikaiak előtt: a szaúd-arábiai Al-Valid Bin Talal asz-Szaud herceget a német Johanna Quandt (BMW), a francia Liliane Bettencourt (L'Oréal) és a kanadai Kenneth Thomson követi.

A 15. helyen ismét Microsoft-vezér található, a 14,8 milliárdos vagyonú Steve Ballmer személyében.

A magyar származású, amerikai George Soros a 37. helyezett, 6,9 milliárd dollárral. Orosz is van a Forbes-listán, a 101. helyen: az olajiparban érdekelt Mihail Hodorkovszkij vagyona 3,7 milliárd dollár a Forbes szerint.