Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Hodorkovszkij a térség leggazdagabb embere

2003.08.08. 10:53
Kelet-Európa ötven leggazdagabb emberének listáján harmincegy orosz szerepel - írta a Wprost lengyel hetilap csütörtökön megjelent számában.
A lista élén Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajipari vállalat elnöke áll, akinek a vagyonát 8,3 milliárd dollárra becsülik, megelõzve két honfi- és "szaktársát": a szintén olajban "utazó" Roman Abramovicsot (7,5 milliárd dollárt) és Mihail Fridmant, aki 6,7 milliárd dolláros vagyonával a kőolajon kívül még banki és távközlési ügyletekben is érdekelt.

A negyedik lengyel

A térség negyedik leggazdagabb embere a lengyel Jan Kulczyk, aki a France Télécommal közösen a legnagyobb lengyel távközlési vállalat, a TPSA 47,5 százalékának birtokosa. A leggazdagabb ukrán, a hivatalosan csak a donyecki Sahtar futballklub tulajdonosaként szereplő Rinat Ahmetov becsült vagyona 1,9 milliárd dollár.

Magyar nincs a listán

A listán - amelyet a Wrpost alapján az AFP francia hírügynökség ismertetett - szerepel még Szerbia és Montenegró leggazdagabb embere a gyógyszergyártásban érdekelt Milan Panic, aki 1,2 milliárd dollárjával a tizenhatodik. A leggazdagabb román Iosif Constantin Dragan, gáz és ingatlanügyletek, 900 millió dolláros tőkével a lista 21. helyére, a leggazdagabb cseh Petr Kellner pénzmágnás 550 millió dollárral a 43. helyre került. A leggazdagabb bolgár a 47. helyen álló Vaszil Bojkov, aki 500 millió dolláros vagyonát a szerencsejáték-üzletágban kereste.