Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Szegények a leggazdagabb országok vezetői

2004.03.23. 08:51
Az állami vezetők vagyona rendkívül nagy szórást mutat: a leggazdagabb Fahd szaúdi király 25 milliárd dollárral, míg a tizedik helyezettnek csak 150 milliója van - derül ki a Forbes összeállításából.
A FOrbes összeállításából kiderül, hogy a leggazdagabb állami vezető Fahd szaúdi király 25 milliárd dollárral, míg a tizedik helyezettnek csak 150 millió dollárnyi értéke van. A magas olajár és a dollár gyengesége szorosan összefügg a vagyon nagyságával - a második helyezett az Egyesült Arab Emírségek elnöke, Zayed al-Nahyan sejk 20 milliárd dollárral.

A korábban magasan vezető brunei herceg 14,3 milliárd dollárral a harmadik helyre szorult vissza. Őt Dubai első embere és testvérei követik 10 milliárd dollárral, de innen a szakadék egyre nő: az ötödik helyezett liechtensteini hercegnek csak 2,2 milliárd dollárnyi, a thai miniszterelnöknek és családjának 1,4 milliárd dollár vagyona van. Az európai királyi családok már be sem férnek a milliárdosok klubjába: II. Erzsébet vagyona 680 millió dollár, és a lista nyolcadik helyezettje, Beatrix holland királyn[ 260 millió dollárból tengődik.

Meglepetésre a kilencedik helyezett Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság első embere 200 millió dollárral, és tizedik Fidel Castro kubai államfő. A leggazdagabb országok (G7 plusz Oroszország) első embereiről külön lista készült, de a tízekhez képest egyenesen sajnálatra méltó koldusoknak tűnnek, kivéve Silvio Berlusconit. Az olasz miniszterelnök a Mediaset tévétársaság és több kiadó, valamint bank résztulajdonosaként 10 milliárd dolláros vagyonnal bír. George W. Bush farmja és részvényei 15 millió dollárt érnek, Jacques Chirac francia elnök és felesége pedig csak 9 millió dollár értékű luxusingatlannal rendelkezik. A brit miniszterelnök vagyona 3 millió, a japáné 2 millió dollár, a német kancellár pedig csupán 1 millió dollár felett rendelkezik.