Mátyás
-6 °C
1 °C

Szudán gazdasága a legéletképtelenebb

2006.05.03. 08:28
Afrikában találhatók a világ legsérülékenyebb államai, Magyarországon túl nagyok az egyenőtlenségek - derül ki az amerikai Foreign Policy magazin és a Fund for Peace közös felméréséből.

Afrikában találhatók a világ legsérülékenyebb államai - derül ki az amerikai Foreign Policy magazin és a Fund for Peace nevű agytröszt közös felméréséből, amelyet a készítők 2005-ben megjelent, szakértők által ellenőrzött cikkek "tízezrei" alapján állítottak össze. A 146-os lista életképessége alapján rangsorolja az országokat, a leginkább instabilakat helyezve előre. Így lett listavezető véres belső konfliktusai miatt Szudán és utolsó Norvégia.

#alt#
Észak-Szudán, Nílus-völgye (fotó: Barakonyi Szabolcs)

A felmérés készítői 12 tényezőt vizsgáltak: magas pontszámot értek többek között a növekvő demográfiai feszültségek, a nagyarányú elvándorlás és menekülés, a gazdasági visszaesés, az állam kriminalizálódása, a közszolgáltatások romlása vagy az emberi jogok tömeges megsértése.

Magyarország a társadalmi rétegek közötti gazdasági különbségek területén érte el a legrosszabb eredményt: az egyenlőtlenség hazánkban nagyobb, mint Bulgáriában vagy Vietnamban. Európában Bosznia-Hercegovina végzett a legrosszabb helyen; a rangsor alapján a világ 35. legsérülékenyebb országa.