Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem csökken az EU-ba irányuló gázszállítás

2008.03.03. 13:57
Nincs fennakadás a Nyugat-Európa felé szállított gázmennyiségben, ezt az OMV erősítette meg miután a Gazprom negyedével csökkentette az Ukrajna felé irányuló gázszállításait. A Gazprom ígéretet tett az Európai Bizottságnak, hogy az EU-ba irányuló szállítást nem érinti a két ország vitája.

A Gazprom orosz gázipari cég korábbi figyelmeztetésének megfelelően hétfőn - közép-európai idő szerint - reggel 8 órától 25 százalékkal csökkentette gázszállításait Ukrajnának. Az orosz cég hangsúlyozta: az intézkedés nem érinti az európai fogyasztókat. A Gazprom szóvivője elmondta: készek folytatni a tárgyalásokat az ukrán féllel. Hétfő délben az az Európai Bizottság szóvivője is közölte: a Gazprom biztosította Brüsszelt afelől, hogy az EU-ba irányuló gázszállítást nem érinti a vita Ukrajnával.

Az osztrák OMV olaj és gázipari vállalat, a baumgarteni gázelosztó-átrakóközpont tulajdonosa, szintén közölte, hogy nincs fennakadás a szállított mennyiségekben Nyugat-Európa felé. Évente 50 milliárd köbméter földgáz halad át Ausztrián, ez az EU-ban irányuló orosz földgázexportnak körülbelül a harmada. Tavaly májusban az OMV és a Gazprom tervet írt alá arra, hogy a Gazprom részesedést kap a baumgarteni központban. Az okmány szerint az OMV és a Gazprom a legnagyobb európai elosztóközponttá fogja kiépíteni a baumgarteni létesítményt.

A német RWE energiavállalat ugyancsak közölte: "alaptalanok a Csehországba irányuló gázszállítás megbízhatóságát érintő aggodalmak". Az RWE Transgas a legnagyobb cseh földgázszolgáltató. A cseh importgáz 70 százaléka Oroszországból érkezik. Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője azt mondta, hogy az orosz cég gazdasági érdekeit figyelembe véve reggel 8 órától 25 százalékkal csökkentette gázexportját Ukrajnába. Hangsúlyozta, az európai fogyasztókat ez nem érinti, az oda irányuló szállításokban nincs és nem lesz fennakadás.

A Gazprom napi közel 40 millió köbméterrel csökkentette Ukrajnának szánt gázexportját, mondta Kuprijanov. Az ukrán állami Naftogas vállalat közleménye szerint viszont csak napi 30 millió köbméterrel csökkent a szállítás a Gazprom részéről. A Gazprom pénteken fenyegette meg Ukrajnát, hogy hétfőtől csökkenti az oda irányuló gázexportot a kifizetetlen adósságok és a folyó évre vonatkozó gázszerződés hiánya miatt.

A múlt héten csütörtökön és pénteken is voltak tárgyalások a két fél között, de ezek eredménytelenül értek véget, és ezután jelentette be pénteken a Gazprom a hétfőtől életbe lépett intézkedést. A Gazprom szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a pénteki tárgyalások óta személyes találkozóra nem került sor, csupán telefonon tartotta a kapcsolatot a két cég. Hírügynökség értesülések szerint azonban hétfőn a nap folyamán újrakezdődtek a magasabb szintű megbeszélések a Gazprom és a Naftogas vezetői között. Az orosz cég szóvivője hétfőn rámutatott: a Gazprom megbízható partner. Fizetés hiányában azonban nem tud, és nem is akar szállítani földgázt.

A Gazprom adatai szerint Ukrajna idén eddig 1,9 milliárd köbméter leszállított földgáz után 600 millió dollár gázadósságot halmozott fel. A Naftogaz ukrán állami energiaipari cég közölte, hogy a fogyasztók ellátásának a biztosítása céljából a tartalékokat használják fel azután, hogy a Gazprom csökkentette a gázszállítást. Az ukrán cég egyik vezetője hangsúlyozta: az orosz intézkedés miatt az ukrán és az európai fogyasztókat nem éri kár, a tranzitszállítások nem csökkennek.