Jácint
16 °C
31 °C

Nem csökken az EU-ba irányuló gázszállítás

2008.03.03. 13:57
Nincs fennakadás a Nyugat-Európa felé szállított gázmennyiségben, ezt az OMV erősítette meg miután a Gazprom negyedével csökkentette az Ukrajna felé irányuló gázszállításait. A Gazprom ígéretet tett az Európai Bizottságnak, hogy az EU-ba irányuló szállítást nem érinti a két ország vitája.

A Gazprom orosz gázipari cég korábbi figyelmeztetésének megfelelően hétfőn - közép-európai idő szerint - reggel 8 órától 25 százalékkal csökkentette gázszállításait Ukrajnának. Az orosz cég hangsúlyozta: az intézkedés nem érinti az európai fogyasztókat. A Gazprom szóvivője elmondta: készek folytatni a tárgyalásokat az ukrán féllel. Hétfő délben az az Európai Bizottság szóvivője is közölte: a Gazprom biztosította Brüsszelt afelől, hogy az EU-ba irányuló gázszállítást nem érinti a vita Ukrajnával.

Az osztrák OMV olaj és gázipari vállalat, a baumgarteni gázelosztó-átrakóközpont tulajdonosa, szintén közölte, hogy nincs fennakadás a szállított mennyiségekben Nyugat-Európa felé. Évente 50 milliárd köbméter földgáz halad át Ausztrián, ez az EU-ban irányuló orosz földgázexportnak körülbelül a harmada. Tavaly májusban az OMV és a Gazprom tervet írt alá arra, hogy a Gazprom részesedést kap a baumgarteni központban. Az okmány szerint az OMV és a Gazprom a legnagyobb európai elosztóközponttá fogja kiépíteni a baumgarteni létesítményt.

A német RWE energiavállalat ugyancsak közölte: "alaptalanok a Csehországba irányuló gázszállítás megbízhatóságát érintő aggodalmak". Az RWE Transgas a legnagyobb cseh földgázszolgáltató. A cseh importgáz 70 százaléka Oroszországból érkezik. Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője azt mondta, hogy az orosz cég gazdasági érdekeit figyelembe véve reggel 8 órától 25 százalékkal csökkentette gázexportját Ukrajnába. Hangsúlyozta, az európai fogyasztókat ez nem érinti, az oda irányuló szállításokban nincs és nem lesz fennakadás.

A Gazprom napi közel 40 millió köbméterrel csökkentette Ukrajnának szánt gázexportját, mondta Kuprijanov. Az ukrán állami Naftogas vállalat közleménye szerint viszont csak napi 30 millió köbméterrel csökkent a szállítás a Gazprom részéről. A Gazprom pénteken fenyegette meg Ukrajnát, hogy hétfőtől csökkenti az oda irányuló gázexportot a kifizetetlen adósságok és a folyó évre vonatkozó gázszerződés hiánya miatt.

A múlt héten csütörtökön és pénteken is voltak tárgyalások a két fél között, de ezek eredménytelenül értek véget, és ezután jelentette be pénteken a Gazprom a hétfőtől életbe lépett intézkedést. A Gazprom szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a pénteki tárgyalások óta személyes találkozóra nem került sor, csupán telefonon tartotta a kapcsolatot a két cég. Hírügynökség értesülések szerint azonban hétfőn a nap folyamán újrakezdődtek a magasabb szintű megbeszélések a Gazprom és a Naftogas vezetői között. Az orosz cég szóvivője hétfőn rámutatott: a Gazprom megbízható partner. Fizetés hiányában azonban nem tud, és nem is akar szállítani földgázt.

A Gazprom adatai szerint Ukrajna idén eddig 1,9 milliárd köbméter leszállított földgáz után 600 millió dollár gázadósságot halmozott fel. A Naftogaz ukrán állami energiaipari cég közölte, hogy a fogyasztók ellátásának a biztosítása céljából a tartalékokat használják fel azután, hogy a Gazprom csökkentette a gázszállítást. Az ukrán cég egyik vezetője hangsúlyozta: az orosz intézkedés miatt az ukrán és az európai fogyasztókat nem éri kár, a tranzitszállítások nem csökkennek.