Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A Gazprom állítja: teljesítik a kötelezettségeket

2006.01.02. 14:17
A Gazprom szerint ők szállítanak földgázt Európába, csak Ukrajnában történik valami az energiahordozóval.

Az Indexnek sikerült utolérnie a Gazprom egyik illetékesét, aki neve elhallgatását kérve úgy nyilatkozott, hogy az orosz nagyvállalat teljesíti szerződésben vállalat kötelezettségeit, és szállít gázt az európai országoknak. Az illetékes külön Magyarországot nem emelte ki, de szavaiból kiderült, hogy Magyarország is kap földgázt a Gazpromtól, de ezzel a szállított gázzal valami történhet Ukrajnában.

A Gazprom egyébként megfigyelőket küldött - információink szerint - az orosz-ukrán határra, illetve azokra az állomásokra, ahonnan Ukrajna felé továbbítják az energiahordozót. A cég moszkvai központjában lapunknak elmondták, hogy nemzetközi megfigyelők bevonását is kezdeményezik - erről egyébként a sajtó már korábban beszámolt -, akik ellenőrizhetnék a szállítások megtörténtét Ukrajna felé.

A Gazpromnál nem tudják, hogy Ukrajna mit művel az Oroszországból útnak indított földgázzal, de elmondták, hogy technikailag igen nehéz pár (illetve 10) százalékkal kevesebb gázt adni a vezetékekbe, ez inkább a szállítás, továbbítás során történő veszteségekkel magyarázható. Arról, hogy Ukrajnában történt-e bármiféle szándékos beavatkozás a vezetékek működésébe, a moszkvai vállalati központban nem tudtak tájékoztatást adni.

Tartalék másfél hónapra

A Mol szerint hétfőn délre már negyven százalékkal csökkent a beérkezett gáz mennyisége, de az országnak másfél hónapra elegendő gáztartaléka van. A gazdasági miniszter közölte, ígéretet kapott a Gazpromtól, hogy megtalálják azt a műszaki megoldást, amivel biztosítható Magyarország számára a szerződött gázmennyiség, de a nagyfogyasztók átállnak olajra. Kóka János szerint tíz fokos lehűlés kell ahhoz, hogy kormányzati lépéseket kelljen tenni a gázügy miatt.