Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Új európai gázpiac születik

2008.04.30. 07:30
Gázpiaci bejelentésdömping jelzi: körvonalazódik Európa új gázszállítási és -kereskedelmi rendszere.

A projektek legnagyobbjához, az orosz gáz európai exportját szolgáló Déli Áramlat csőberuházáshoz Görögország éppen tegnap csatlakozott, várhatóan Szlovénia is társul, és Ausztria is érdeklődik.

Szerbia már a taktikázásnál tart: csak a májusi parlamenti választás után kötelezi el magát, akkor viszont olcsóbban fogja kérni az orosz olajat és a gázt. Magyarországon megindult a vezetékszakasz itteni építésének előkészítése, bár szakértők szerint két csiszolnivaló is van a projekten: nagyobb biztonságot adna, ha a meglévő kormányközi megállapodáson túl a parlament is szentesítené a tervet, és szerencsésebb lenne, ha a beruházásra létrehozandó 50-50 százalékos magyar-orosz állami vegyes vállalatban magyar részről egy kifejezetten e célra létrehozandó, tisztán állami vállalat venne részt az arra kijelölt MFB-leány helyett.

A Gazprom már a kereskedelmi tároló létesítéséről is tárgyal a vezetéki beruházásból kiszorított Mol Nyrt.-vel. A tervek legalább egymilliárd köbméteres kapacitásról szólnak, a valós méretről majd a gazdaságossági szempontok döntenek. Megjegyzendő, hogy a Gazprom ilyen tárolót az E.On Földgáz Storage Zrt.-vel is létesíthet, sőt az osztrák OMV-vel is dédelget ilyen jellegű terveket.

Európa másik nagy gázprojektje, a Nabucco innenső végén a beruházás orosz érdekektől való függetlenségével, a túlsó végén az ellátásával kapcsolatos aggályok tetőznek. Nehezen emészti meg a piac, hogy a Gazprom megvette a baumgarteni gázközpont felét, a Déli Áramlat és a Nabucco majdani európai végállomását. Az uniós versenyhatóságok már vizsgálják az így megbillenő gázpiaci egyensúlyokat, sőt azt is, mi lesz, ha a Gazprommal szoros kapcsolatot ápoló osztrák OMV a Mol megvásárlásával megkétszerezi a Nabucco projekttársaságban meglévő részesedését.

Július 22-re várható az állásfoglalás az esetleges frigyről, amely - mint közölték - "számos, stratégiailag fontos európai piacot érintene". Kétes értékű uniós siker, hogy a minap Türkmenisztán évi 10 milliárd köbméter gázt ígért 2013-tól a Nabuccónak. Tényleges többletgáza ugyanis nincs, csak feltárandó, ahogyan a többi, Nabucco-forrásnak ígérkező országnak is. Ráadásul a gázukra számos más vevő van, például Kína.

A harmadik projekt keretében a Molhoz tartozó Földgázszállító Zrt. hozná közös ernyő alá a szomszédos országok gázvezeték-hálózatait. Új vezetéki összeköttetések is létesülnének a taghálózatok között, így az érintett országok könnyebben kisegíthetnék egymást ellátási zavarok idején. (Jó hír viszont, hogy hétfőn Ukrajna kifizette a Gazprommal szemben fennálló gázadósságát.)

Pezseg a politika is. Az USA aggódik az Európában erősödő orosz befolyás miatt, az uniós vezetőknek pedig az nem tetszik, hogy a Gazprom úgy erősítené európai politikai befolyását, hogy Romano Prodi olasz miniszterelnöknek ajánlotta fel az orosz-olasz Déli Áramlat projekt legmagasabb vezetői állását. (Vihart kavart Gerhard Schröder volt német kancellár kinevezése is az orosz-német Északi Áramlatnál.)

"Az USA a gázellátással kapcsolatos biztonsági kérdések miatt aggódik, mint a hetvenes és a nyolcvanas években az úgynevezett Keleti Politika (Ostpolitik) idején" - válaszolt lapunknak Fraser Cameron, az EU-Russia Centre politikai tanácsadó cég igazgatója. Szerinte nem az energiahordozókért való Egyesült Államok-Európai Unió versengés áll a háttérben, kivéve persze, amikor a kaszpi térség olajáról és Irán szénhidrogénkincséről van szó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!