Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A Gazprom rosszabb, mint a vörös hadsereg

2006.07.31. 10:34
Legnyelország nem akar több gázt venni az oroszoktól, a bolgárok hiába tárgyalnak új tranzitszállítási feltételekről, a román elnök kirohant a Gazprom ellen az Egyesült Államokban. Kérdéses, hogyan lehet megtörni az orosz állami gázóriás monopóliumát Közép- és Kelet-Európában.

A Közép- és Kelet-Európát fenyegető legnagyobb veszélynek nevezte a Gazprom orosz állami gázmonopóliumot a román államfő, aki szerint a társaság hatékonyabb, mint amilyen a vörös hadsereg volt egykor, írta hétfői számában a The Moscow Times. Traian Basescu néhány nappal azután rohant ki a Gazprom ellen az Egyesült Államokban tett látogatása során, hogy Lengyelország közölte: nem kívánja növelni az Oroszországtól vásárolt gáz mennyiségét, Bulgáriában pedig zsákutcába jutottak a tárgyalások a Gazprom képviselőivel az orosz tranzitszállítmányok új feltételeiről.

A román elnök a washingtoni Jamestown alapítványnál tartott előadásában emlékeztette hallgatóságát arra, hogy az Európába érkező importgáz egynegyede Oroszországból származik, a Gazprom pedig nem habozott idén januárban - a tél kellős közepén - felfüggeszteni szállításait Ukrajnába, hogy a magasabb árak elfogadására kényszerítse az ukrán vezetést.

Basescu megtörné

Basescu elnök azonnal megoldási lehetőséget is javasolt a Gazprom monopóliumának megtörésére: az országa területén áthaladó gázvezetékeket, mivel ezeken keresztül Oroszország elkerülésével érkezhetne a kőolaj és a földgáz Európába a Kaszpi-tenger térségéből. A román elnök elsősorban az 5,8 milliárd dolláros beruházást jelentő Nabucco gázvezeték megépítését ajánlotta az amerikai hallgatóság figyelmébe. Az Európai Bizottság támogatja ezt a tervezetet, és júniusban jelezte, hogy kész a beruházás 20-30 százalékát finanszírozni.


Traian Basescu és Bush

Oroszország ezzel szemben azt szorgalmazza, hogy az Oroszországot a Fekete-tenger alatt Törökországgal összekötő Kék Áramlat gázvezetéket vigyék el a Balkánra és Közép-Európába a Dél-európai Gázvezetékhez. A Gazprom és a Mol már megállapodást írt alá arról, hogy közös vállalatot hoznak létre a Dél-európai Gázvezeték megvalósíthatósági tervének elkészítésére.

Lengyel alternatíva

A Dél-európai Gázvezeték terve elleni román támadást megelőzően az új lengyel kormány lépett fel az Észak-európai Gázvezeték megvalósítása ellen. A Balti-tengerbe fektetett gázvezeték közvetlenül Németországba és más nyugat-európai országokba juttatná el az orosz gázt, kikerülve Lengyelországot, valamint a többi közép- és kelet-európai fogyasztót.

Piotr Naimski lengyel gazdasági miniszterhelyettes az orosz sajtónak adott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a gázvezeték Oroszország és a nyugat-európai vásárlók érdekeit szolgálja, Lengyelországnak és a közép-európai államoknak viszont alternatív forrásokat kell találniuk az orosz gázzal szemben. Elmondta, Lengyelország komolyan tervezi a cseppfolyósított gáz vásárlásának lehetőségét, s bár ez drágább, mint a vezetéken érkező földgáz, "a különbség a biztonság ára".

Zsákutca Szófiában

Magyar Gazprom
A Gazpromhoz kerül az E.ON Ruhrgas magyar gázüzletének kisebbsége, 50 százalék mínusz egy részvény arányban, illetve az E.ON Hungária 25 százaléka plusz egy részvénye a Gazprom és az E.ON csütörtökön nyilvánosságra hozott megállapodása szerint - adtuk hírül július 13-án. Cserébe a Gazprom 25 százalék mínusz egy részvényes részesedést ad az E.ON-nak a szibériai Juzsno-Russzkoje gázlelőhelyben, közölték az E.ON-nál. A megállapodás részleteit az év vége felé közlik, mert a Gazprom még más, később meghatározandó "kompenzációkat" is kap. A lelőhelyen évi 25 milliárd köbméter földgáz kitermelésére lehet számítani. A megállapodás Magyarországra vonatkozó része függ a magyar és az uniós versenyhatóság jóváhagyásától, közölték.

Ezzel egy időben Szófiában zsákutcába jutottak azok a tárgyalások, amelyeket a Gazprom kezdeményezett a Bulgárián át Dél-Európába áramló orosz gáz tranzitdíjának felülvizsgálatáról. A Gazprom már most szeretné megváltoztatni az 1998-ban 2010-ig kötött tranzitszerződés feltételeit, ami bolgár számítások szerint közel egymilliárd dollár veszteséget okozna Bulgáriának. A szerződés alapján Bulgária kedvezményes áron kap gázt a tranzitdíj fejében. A Gazprom tavaly 16,2 milliárd köbméter gázt szállított bolgár területen át főként Törökországba, kisebb mértékben Görögországba és Macedóniába. Bulgária maga 3,2 milliárd köbméter orosz gázt vásárolt, ebből 2,2 milliárd köbmétert a tranzitszerződés szerinti ezer köbméterenként 80 dolláros áron, a fennmaradó részért pedig az európai számítás alapján megállapított árat - jelenleg ezer köbméterenként 250 dollárt- fizette.

Az orosz sajtó szerint Szófia nincs könnyű helyzetben: egyrészt Ukrajna példája figyelmeztető jel számára, másrészt a Gazprom vezetése értésére adta, hogy ha most nincs megegyezés, akkor annak hatása lesz a 2010 utáni időszakra. Az orosz társaság egyebek közt arra is kész, hogy a Bulgárián keresztüli tranzitszállítmányok mennyiségét évi 6 milliárd köbméterre csökkentse, és a szállítás nagyobb részét a Balkánig meghosszabbított Kék Áramlat vezetékre irányítsa át.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!