Ágnes
-1 °C
2 °C

Putyin bizalmasa a Gazprom élén

2001.05.31. 12:02
Menesztették az orosz gázipari mamutvállalat, Gazprom elnökét, miután tarthatatlanná vált, hogy a cég korábbi vezetése óriási összegeket mentett ki a vállalatból, amelynek haszonélvezői jellemzően családtagok, ismerősök voltak. Az orosz elnök a cég reformja mellett tette le voksát, mások szerint viszont Putyin bizalmasának kinevezésével a Kreml uralma erősödik a Gazpromban. A változások több magyar céget is érintenek.
A Gazprom orosz gázipari óriás éléről kilenc év után menesztették Rem Vjahirjevet, miután a 38 százalékban állami ellenőrzés alatt lévő cég igazgatótanácsa szerdán egyhangúlag az orosz államfő bizalmasát, Alekszej Millert választotta meg a testület elnökének.

A szentpétervári baráté az elnöki szék

Alekszej Miller korábban közvetlenül az orosz államfő alárendeltjeként dolgozott a szentpétervári városházán, amikor még Putyin polgármester-helyettes volt. A Gazprom élére viszont már az energetikai miniszterhelyettes posztjáról érkezett, s az ő feladata lesz átvilágíthatóvá tenni a céget, különválasztani a kitermelő részleget és a gázvezeték-rendszer üzemeltetését.

Túl sok volt a zűrös ügy

A Gazprom működése jelenleg abszolút áttekinthetetlen, s nemegyszer politikai, semmint szakmai indokok állnak egyes döntéseik mögött. Sokak szemét szúrta például, hogy a cég a Kreml nyomására, még Borisz Jelcin orosz elnök újraválasztása után csaknem egymilliárd dolláros hitelt nyújtott a Vlagyimir Guszinszkij orosz-izraeli sajtómágnás vezette Média-Moszt sajtóholdingnak. Feltárhatatlan a Gazpromhoz tartozó cégek listája is, és erősen gyanítható, hogy a mamutvállalattal üzleti kapcsolatban állók között gyakran családtagok, barátok bukkannak fel. Szakértők szerint például a rendkívüli Gazprom-kedvezményeket élvező Itera cég 80 százalékban a menedzsment tulajdonában van, s Vjahirjev családba tartozók a főrészvényesei jó pár olyan cégnek, amelyek a Gazprom és a külföldi partnerek között közvetítenek, és lefölözik a haszon egy részét.

A sajtóban járatták le a Gazpromot

A vezetőváltás halaszthatatlanságát jelezte, hogy a kormány egyáltalán nem volt tisztában a Gazprom jelenlegi viszonyaival. Senki nem tudta, mekkora a cég, pontosan mi is tartozik hozzá. Korábban az orosz pénzügyminisztérium létrehozott egy bizottságot, hogy megfejtse ezt a rejtélyt, pontosan milyen cégek tartoznak a Gazprom birodalmába, és hová is tűnik a pénz. Erre a vizsgálóbizottság valamennyi tagját lefizette a Gazprom. Így Vjahirjev idejében valódi kontroll nélkül becslések szerint évi 1-2 milliárd dollár szivárgott el a nyereségből

Minden Csernomirgyinnek maga felé hajlik a keze

Az amerikai Business Week novemberben számolt be arról, hogy Viktor Csernomirgyin egyik utolsó kormányfői döntésével milyen körülmények között írt alá 1998 februárjában egy szerződést. Ennek értelmében a moszkvai székhelyű Sztrojtranszgaz több millió dollár értékű gázvezeték-építési megbízatást nyert el. "Figyelemre méltó választás. A Sztrojtranszgaz első alelnöke az exminiszterelnök fia, Vitalij. A cég maga pedig a Gazprom egyik leányvállalata" - fogalmazott az amerikai üzleti hetilap. A Sztrojtranszgaz tulajdonosai között megtalálhatjuk Csernomirgyin bátyjának, Andrejnek és Rem Vjahirjev lányának, Tatyjana Gyedikovának a nevét is.

A floridai kapcsolat

Ennél is nagyobb vihart kavartak a szintén magánkézben lévő Itera és a Gazprom kétes üzleti kapcsolatairól kiszivárgó hírek, amelynek révén a floridai bejegyzésű cég mindössze néhány év alatt Oroszország második legnagyobb gázipari cégévé nőtte ki magát. A máig megállapíthatatlan tulajdonosi hátterű cég úgy növekszik, hogy közben a Gazprom fokozatosan csúszik le a lejtőn.

Szivárogtat a Kreml

Az utolsó putyini döfést az jelentette, amikor mindössze másfél héttel a szerdai igazgatótanácsi ülés előtt a Frankfuter Rundschau német napilap moszkvai tudósítójához juttattak el olyan dokumentumokat, amelyek újabb adatokkal támasztják alá: a Gazprom vezetői messze piaci érték alatt, nevetségesen alacsony áron juttattak vagyonrészeket a rokonaiknak és a belső körhöz tartozó személyeknek.

Erősödő állami kontroll, vagy valós reformok?

A Gazprom új vezetője első nyilatkozatában "vonzó" üzleteket ígért a vállalat nyugat-európai partnereinek és a termelés 10-15 százalékos fellendítését az évtized végére. Alekszej Miller a Gazprom jobb átláthatóságát is megemlítette céljai között, bár más szakértők szerint az új vezetéssel a Kreml befolyása erősödik. A vezetőváltás hírére az orosz tőzsdén jelentősen, csaknem öt százalékkal emelkedtek a Gazprom-részvények.

A szálak Kazincbarcikára is elérnek

A Gazprom ügyei Magyarországot is érintik. A közelmúltban az orosz óriáscég a vele együttműködő vállalatok révén megszerezte a BorsodChem ellenőrzését. A cégóriás emellett - a Mol-lal közösen - tulajdonosa a Panrusgaz nevű vállalatnak, amely földgáz kereskedelemmel foglalkozik a két ország között.

Az exelnök öröksége

Vjahirev egyik legfőbb érdeme a Gazprom külföldi terjeszkedése: az európai országok sorában - többek között Magyarországon is - létrehozott vegyes vállalatok jelentősen növelték a cég és Oroszország exportbevételeit. Vjahirjev irányítása alatt vált például a kezdetben ellenséges német Ruhrgas a Gazprom stratégiai partnerévé.

Kettéválasztják a monstrumot

Az új elnök előtt sokasodó munka nagyságát érzékelteti, hogy miközben a cég gázkészleteinek értékét 40 milliárd dollárra becsülik, az egyébként az orosz GDP 8 százalékát biztosító Gazprom piaci értéke jelenleg csak 6-7 milliárd dollár. Az orosz kormány tervei szerint a következő lépés az lesz, hogy az ősszel két részre darabolnák a mamutcéget. Az egyik utódvállalat a gázvezetékek építésével és üzemeltetésével, a másik pedig a kitermeléssel foglalkozna - jelentette be néhány nappal ezelőtt Alekszandr Kudrin pénzügyminiszter. Elképzelhető azonban az is, hogy az óriást több kisebb regionális cégre darabolják.