Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Soros óv a Gazpromtól

2006.04.26. 13:40
Európának egységes energiapolitikát kell kialakítania annak érdekében, hogy csökkentse függőségét az orosz energiacégektől, mondja Soros György, aki szerint a Gazprom és Rosznyefty is orosz politikai célokat szolgál.

Soros György magyar származású amerikai milliárdos és mecénás szerdán korruptnak minősítette a Gazprom orosz gázkonszernt, és óvott attól, hogy Európa túlságosan függővé váljon az orosz nyersanyagszállításoktól. Soros a Financial Times Deutschlandban megjelent írásában fejtette ki nézeteit, azon a napon, amikor Angela Merkel német kancellár kormánytagok és gazdasági küldöttség kíséretében a szibériai Tomszkban tartózkodott, s ahol várhatóan szerződéseket is aláírnak, például a Gazprom és a BASF német konszern között a juzsno-russzkojei gázmező közös kiaknázásában való részvételről.

Politikai zsarolásra szolgálnak az energiacégek

Soros szerint a Gazprom Vlagyimir Putyin orosz elnök ideje alatt "átláthatatlan vállalatok hálózatát" építette ki, amely a résztvevők személyes meggazdagodását és a szomszédállamok politikai zsarolását szolgálja. Soros megkockáztatta a véleményt, hogy a Gazprom hatalmas eszköz az úgymond nagyhatalmi orientációjú orosz külpolitika szolgálatában.

Az üzletember szerint Európa gázszükségletének fedezése érdekében olyan monopolhelyzetet élvező konszerntől, illetve államtól vált függővé, amely "nem habozik tisztességtelen és önkényes módon" érvényesíteni hatalmát.

Nem a részvényesek, az állam a fontos

Soros fellépett a Rosznyefty tervezett részleges londoni tőzsdei bevezetése ellen is. "A Rosznyefty az állam eszköze, amely Oroszország politikai céljait mindig a részvényesek érdekei elé fogja helyezni" - vélte. A Rosznyefty közepesen nagy vállalatból vált olajipari óriássá, miután megszerezte a szétdarabolt Jukosz alapüzletágát. A milliárdos szerint az orosz energiaágazatot a Szovjetunió széthullása után kaotikus módon privatizálták. Miután Putyin elnök lett, az állam hatalmát használták fel az energiaágazat fölötti ellenőrzés visszaszerzésére.

Soros azonban nem lát lehetőséget arra sem, hogy rövid időn belül változzon a helyzet, s az európai országokat egységes energiapolitika kialakítására ösztönözte. Az Európai Unión belül a közelmúltban felerősödtek az Oroszországtól való függőség miatti aggodalmak. Alekszej Miller, a Gazprom főnöke uniós nagykövetek előtt óvott attól, hogy akadályozzák a Gazprom terjeszkedését az európai kontinensen, különben az óriás cég esetleg más piacok után néz. A Gazprom üzleti tevékenységében szeretne közelebb kerülni a végfelhasználókhoz.

Szerda reggel a Morgan Stanley International Capital (MSCI) hivatalosan is bejelentette, hogy megemeli MSCI orosz és feltörekvő piaci indexben a Gazprom súlyát. Így most első lépésben lezajlott az MSCI indexek átsúlyozása, a kiegyenlítettebb átmenet érdekében azonban a végleges átsúlyozás csak augusztusban fog megtörténni -- áll a Concorde Rt. mai tájákoztatójában.

A MSCI Orosz indexben a Gazprom súlya 5.85%-ról 29,15%-ra emelkedett és augusztusra várhatóan eléri végleges 45.14%-os súlyát. A globális feltörekvő piaci indexekben a Gazprom súlya most 0,38%-ról 2,45%-ra nőtt, de második lépésben majd v 4,79%-ra fog emelkedni.

Így az indexkövető alapoknak elméletileg el kell kezdeniük feltölteni a portfóliójukat Gazprom részvényekkel, ami jelentős pótlólagos felhajtóerőt fog biztosítani az árfolyam számára. A régiós alapok portfólió-összetétele alapján jól látszik, hogy a benchmark-követő alapkezelőknek még csak egy része kezdte el feltölteni a portfólióját Gazprom részvényekkel elébe futva az átsúlyozásnak. Összességében azonban megállapítható, hogy a feltörekvő piaci részvényalapok még közel sem tartanak az MSCI benchmarknak megfelelő arányban Gazpromot az eszközállományukban, így ezek az alapok jelentős keresletet biztosíthatnak majd a gázipari óriás piacán az elkövetkező időszakban. A hírre reagálva a Gazprom árfolyama 3,6 százalékot emelkedett, piaci ár: 43,3 dollár.

A Gazprom számításai szerint idén 24 (!) milliárd dolláros operatív eredményt fog elérni a gázexporton, melyet azonban csökkent a belföldi piacon elszenvedett veszteség. Ma már azonban a piacon egyre többen számítanak arra, hogy fokozatosan nullszaldóssá fog válni a hazai gázértékesítés, melynek következtében a nettó eredménysoron megjelenő 20 milliárd feletti érték magasan a jelenlegi piaci konszenzus feletti érték lenne.