Klaudia
0 °C
12 °C

Tyimosenko Moszkvában tárgyal a gázról

2008.12.31. 10:02
Az orosz gáz importőre, az ukrán Naftogaz állítása szerint kedden este átutalt 1,52 milliárd dollárt a Gazprommal szemben fennálló 2,2 milliárd dolláros adósságából. A Gazprom még nem látta a pénzt, ezért szerintük még korai a válság megoldásáról beszélni.

Julia Tyimosenko ukrán miniszterelnök szerdán Moszkvában még egy utolsó megbeszélést folytat az orosz-ukrán gázvita elsimítása végett.

A Gazprom - amelynél kedden este még azt mondták, hogy korai a válság megoldásáról beszélni - azt kérte az ukrán féltől, hogy a novemberben és a decemberben szállított gázért fizesse ki az 1,6 milliárd dollár tartozást, valamint 450 milliót az elmaradt, egyelőre nem részletezett egyéb díjtételek fejében. A Naftogaz viszont csak 1,52 milliárdot utalt át, amelynek megérkezését az ukrán televízió beszámolója szerint a címzett meg is erősítette. Ugyanakkor a Gazprom szóvivője kedden este azt mondta, hogy ők még nem látták a pénzt. Az orosz vállalat egyelőre többet nem közölt az ügyről, szerdán kora délután tartanak sajtótájékoztatót.

Az ukrán kormány kedden kora este rendelte el, hogy a Naftogaz fizesse ki a Gazprommal szemben fennálló tartozását. A kormány egyszersmind felhatalmazta az állami tulajdonban lévő vállalatot, hogy vegyen fel 2 milliárd dollárnyi hitelt az ország két legnagyobb állami bankjától.

A Naftogaz szóvivője később közölte: átutaltak 1,52 milliárd dollárt az orosz-ukrán gázügyletekben közvetítő orosz cég, a RoszUkrEnergo számlájára; birtokukban van az erről szóló banki visszaigazolás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!