Paszkál
10 °C
15 °C

Abramovics a leggazdagabb 'brit'

2004.04.18. 10:44
Roman Abramovics orosz oligarcha, a Chelsea első ligás labdarúgó csapatának tulajdonosa lett messze a leggazdagabb "brit" a The Sunday Times idei vagyonlistáján, amely szerint a Nagy-Britanniában élő szupergazdagok az elmúlt egy évben minden korábbi mértéket meghaladó ütemben gazdagodtak tovább.
A vezető vasárnapi lap 16 éve minden tavasszal összeállítja az ezer leggazdagabb brit - vagy folyamatosan Nagy-Britanniában élő külföldi - rendkívüli közfigyelemmel várt vagyonlistáját az általa becsült érték alapján.

Az idei lista szerint a felső ezer összvagyona valamivel meghaladja a 200 milliárd fontot (76 ezer milliárd forint), ami csaknem 30 százalékos rekord növekedés a tavaly mért 156 milliárd fonthoz képest. A növekedés fő oka az ingatlanpiaci árrobbanás, valamint a kedvező brit adórendszer által az országba vonzott külföldi milliárdosok letelepedése.

A listát igen tetemes előnnyel vezető Abramovics is ez utóbbiak közé tartozik. A főleg olajban utazó orosz nagyvállalkozónak, aki komoly nemzetközi feltűnést keltve tavaly vásárolta meg a Chelsea FC anyavállalatát, a The Sunday Times 7,5 milliárd font vagyont tulajdonít. A lap szerint Roman Abramovics vagyona éves átlagban 441,2 millió - vagyis óránként több mint 50 ezer - fonttal gyarapszik.

Az orosz milliárdos a második helyre szorította a tavalyi listavezetőt, a londoni belváros luxusingatlan-állományának jelentős hányadát birtokló Westminster hercegét, aki egy év alatt 100 millió fonttal lett gazdagabb, de így is "csak" 5 milliárd fontja van.

Vagyona megháromszorozódásával bekerült az első tízbe a brit ipari nagyvállalkozói kör egyik feltörekvő csillaga, az indiai születésű Lakshmi Mittal, aki a világ második legnagyobb acélipari csoportját, az LNM Groupot birtokolja.

Mittal, aki 3,5 milliárd fontjával az ötödik helyre került a Rich List 2004-ben, épp nemrég szerepelt az újságok első oldalán, miután 70 millió fontért (26 milliárd forintért) megvásárolta Bernie Ecclestone-nak, a Forma-1-es autóverseny-sorozat jogtulajdonosának londoni villáját, amely ezzel a vételárral a világ eddigi legdrágább lakóingatlana lett.

Mittal cégének, az LNM-nek jelentős kelet-európai érdekeltségei vannak. A csoport az elmúlt években több lerobbant lengyel, cseh és román acélipari vállalatot vett meg és fejlesztett fel. Tavaly decemberben a Financial Times brit üzleti napilap a vállalatot az időközben másnak eladott magyar Dunaferr privatizációs ügyletében is a fő esélyesek között emlegette.

A Kensington Palace Gardensben - London "milliárdos dűlőjében" - terpeszkedő álomvilla eladója, Ecclestone szintén a felső tíz között van: 2,3 milliárd fontos vagyona a 8. helyre volt elegendő a The Sunday Times idei listáján.