Auguszta
-7 °C
0 °C

Újabb amerikai óriáscsőd, több politkus érintett

2002.01.29. 15:57
Újabb vállalatóriás omlott össze az Egyesült Államokban és az ügy még az Enron csődjénél is pikánsabb politikai botrányt gerjeszthet, a cég felfutásának haszonélvezői között ugyanis demokrata és republikánus politikusokat egyaránt találni, köztük a George Bush exelnököt és a Demokrata Párt egyik országos vezetőjét.
A csúcsponton több mint 40 milliárd dollárt ért a Global Crossing nevű, adózási okokból a Bahamákon bejegyzett, de valójában fényűző Beverly Hills-i irodákból irányított vállalat, amely az elmúlt években több mint 15 milliárd dollárból a világot behálózó optikai kábelhálózatot épített ki telefonos és nagysebességű adatátvitelt igénylő internetező ügyfelek számára.

A cég most csődvédelmet kért, részvényeinek árfolyama a 2000 márciusi 60 dolláros csúcspont után a hét elején először 30 centre, majd a tőzsdei kereskedés felfüggesztése után a telefonos piacon 13,5 centre esett.

Egy drótból birodalmat

A Global Crossingnak indulásakor egy darab, az Atlanti óceánt átszelő optikai kábele volt, a nagyszabású összeomláskor 160 ezer kilométeres - vagyis majdnem négy egyenlítőnyi hosszúságú - hálózata, amely 27 országot kötött össze Amerikában, Európában és Ázsiában.

Hittek a széles sávban

A cég sohasem tudott nyereséget produkálni, ám árfolyama sokáig rendületlenül emelkedett, az alapítók ugyanis elhitették a befektetőkkel: nemsokára akkora igény lesz a szélessávú adatátvitelre, hogy az csak na. Nem lett akkora, ráadásul a tarifák rövid idő alatt felére csökkentek, a cég pedig 12,4 milliárdos tartozással tönkrement.

Kaszáltak a politikusok is

Azon felül, hogy ha a bíróság elindítja az eljárást, ez lesz az eddigi legnagyobb távközlési csőd, az ügyet az teszi különösen pikánssá, hogy a vállalat körül az amerikai politikai élet számtalan vezető figurája legyeskedett és sokan közülük jól megszedték magukat az árfolyam rakétázásakor.

A volt elnöknek nem kellett a készpénz

A legismertebb politikus a legyeskedők közül idősebb Bush exelnök. Még 1999.ben ugyanis, amikor Tokióban felkérték egy előadásra a Global Crossing ügyfeleinek rendezett eseményen, a republikánus politikus a szokásos 80 ezer dolláros fellépti díja helyett elfogadta az ismeretlen induló cég elvileg ennyit érő részvénycsomagját, amely az árfolyam csúcsán 14 millió dollárt ért. Azt nem tudni, a politikus eladta-e a pakettet. Szintén befektetett a kábelcégbe Lodwick Cook, az ARCO egykori elnöke, a republikánusok ismert pénzfelhajtója.

Demokratikus elosztás

Azonban nem csak konzervatív oldal emberei érintettek. A Global Crossing elnöke, Gary Winnick, a demokraták ismert pénzszerző embere és nagyvonalú támogatója ugyanis a Monica Lewinsky-ügy kiteregetével híressé vált drudgereport.com szerint aktívan segített Terry McAuliffe-nek, aki a demokraták Országos Bizottságának elnöke, hogy az 100 ezer dolláros induló részvénypakettet szerezhessen a cégben. A csomagból McAuliffe legalább 18 millió dollárt csinált a drudgereport szerint. A New York Times egyik cikke azt állítja, hogy Winnick több mint 700 millió dollárt sajtolt ki saját számlára a Global Crossing papírjaiból az összeomlás előtt.

Van akinek így is kell

A cég most azon dolgozik, hogy nagy hitelezői fogadják el a csendes csődöt a zajos és drámai összeomlás helyett. Ez azonban nyilván újabb összegeket igényelne a bankoktól. Két ázsiai cég, a Hong Kong-i Hutchison Whampoa és a szingapúri Singapore Technologies Telemedia közben bejelentette, hogy a vállalat 60 százalékos részvénycsomagjáért hajlandók 750 millió dollárt kicsengetni. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha a hitelezők és a kötvénytulajdonosok belemennek a csődeljárásba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!