Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

200 milliárd eurós lesz az uniós gazdaságélénkítő csomag

2008.11.26. 13:11
GDP-jének 1,5 százalékát fordítaná a gazdaság élénkítésére az Európai Unió. A kétszázmilliárd eurós csomagot december közepén fogadják el.

Azért nagyobb a ma bejelentettgazdaságélénkatő csomag, mint amiről eddig szó volt, mert maga a válság is nagyobb lesz, mint korábban gondolták - jelezte Joaquín Almunia uniós pénzügyi biztos.

A csomag szerkezetéről egyelőre annyi tudható, hogy ötmilliárd eurót a súlyos gondokkal küszködő autóipar kapna, illetve az uniós strukturális alapokból egy 6,3 milliárd eurós keretösszeget gyorsított kifizetés formájában pumpálnának a gazdaságba.

A 200 milliárd eurós élénkítő csomag mellett (ami lényegében tagállami költségvetési kiadásfokozást jelent, illetve a pályázati pénzek intenzívebb gazdaságba pumpálását) a bizottság várhatóan azt is javasolni fogja a tagállamoknak, hogy a munkaintenzív szolgáltatási ágazatokban csökkentsék az áfa-kulcsokat. Mindezek alapján nem meglepő, hogy a pénzügyi fegyelem betartása felett szigorúan őrködő Almunia elmondása szerint az uniós gazdasági csomag "melléktermékeként" csekély, átmeneti államháztartási hiánynövekedés megengedhető.

Barroso jelzése szerint nem ragaszkodnak hozzá, hogy azonos eszközökkel, módon élénkítsék gazdaságaikat az egyes tagállamok, de szükségesnek tartja, hogy a különböző országok által végrehajtott lépések legyenek összehangoltak egymással. A 200 milliárdos összeg nagy része 2009-ben juthat majd a gazdaságba, azaz akkor, amikorra a legnagyobb visszaesés lenne várható az uniós gazdaságokban - jelezte Barroso.

Az uniós élénkítő csomagot az EU állam- és kormányfői a december közepi csúcstalálkozójukon fogadhatják majd el.