Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Európa lehagyta az USA-t és Japánt

2006.09.04. 07:06
A belföldi kereslet bővülése következtében hat éve nem látott ütemben, a 0,7 százalékos amerikait és a 0,2 százalékos japánt meghaladóan bővült a GDP a második negyedévben az eurózónában. A harmadik negyedévtől azonban már némi lassulás várható.

Az Eurostat megerősítette két héttel korábban nyilvánosságra hozott előzetes adatait, amelyek szerint április és június között 0,9 százalékkal nőtt a GDP az első három hónaphoz képest, az éves szintű növekedés azonban 2,4 helyett 2,6 százalékos volt. Ennek az az oka, hogy az első negyedévben gyorsabb volt az ütem a korábban közzétettnél: negyedéves szinten 0,6 helyett 0,8 százalék, éves szinten 2,0 helyett 2,1 százalék.

A módosítás alátámasztja az Európai Központi Bank (ECB) felfelé korrigált előrejelzését, amely szerint idén 2,1 helyett 2,5 százalékkal bővül a GDP az eurót használó 12 országban. Az ECB augusztus végén érintetlenül hagyta jelenleg 3 százalékos irányadó kamatát, de a kormányzótanács a legközelebbi ülésen, október 5-én az elemzők egyöntetű véleménye szerint újabb 25 bázispontos szigorítást hajt végre, majd az év végéig 3,5 százalékra emeli a hitelköltségeket.

A most közzétett részletes adatok szerint a növekedés motorját a befektetések jelentették, amelyek a második negyedévben az elsőhöz képest 2,1 százalékkal bővültek. Ez lényegesen gyorsabb ütem az első három hónapban regisztrált 0,9 százaléknál. A fogyasztói kiadások ugyanakkor mindössze 0,3 százalékkal emelkedtek a második három hónapban, az előző negyedévi 0,7 százalék után. Ez arra utal, hogy bár a gazdasági növekedést ezúttal már nem elsősorban az export hajtotta, a fogyasztói kiadások szerepe továbbra sem nőtt. Az export bővülése az első negyedévi 3,9-ről, 1,3 százalékra lassult, de az import is 2,9-ről, 1,2 százalékra mérséklődött.

Az Európai Bizottság az ütem további lassulására számít: a harmadik negyedévre 0,5-0,9, a negyedikre 0,4-0,9 százalékot prognosztizál. A növekedési ütem lassulására utal az is, hogy az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe augusztusban 56,5 pontra esett a júliusi 57,4-ről, elmaradva az 57,0 pontos elemzői várakozásoktól. A munkanélküliek aránya júliusban változatlanul 7,8 százalékos volt.