Emília
18 °C
26 °C

Európa lehagyta az USA-t és Japánt

2006.09.04. 07:06
A belföldi kereslet bővülése következtében hat éve nem látott ütemben, a 0,7 százalékos amerikait és a 0,2 százalékos japánt meghaladóan bővült a GDP a második negyedévben az eurózónában. A harmadik negyedévtől azonban már némi lassulás várható.

Az Eurostat megerősítette két héttel korábban nyilvánosságra hozott előzetes adatait, amelyek szerint április és június között 0,9 százalékkal nőtt a GDP az első három hónaphoz képest, az éves szintű növekedés azonban 2,4 helyett 2,6 százalékos volt. Ennek az az oka, hogy az első negyedévben gyorsabb volt az ütem a korábban közzétettnél: negyedéves szinten 0,6 helyett 0,8 százalék, éves szinten 2,0 helyett 2,1 százalék.

A módosítás alátámasztja az Európai Központi Bank (ECB) felfelé korrigált előrejelzését, amely szerint idén 2,1 helyett 2,5 százalékkal bővül a GDP az eurót használó 12 országban. Az ECB augusztus végén érintetlenül hagyta jelenleg 3 százalékos irányadó kamatát, de a kormányzótanács a legközelebbi ülésen, október 5-én az elemzők egyöntetű véleménye szerint újabb 25 bázispontos szigorítást hajt végre, majd az év végéig 3,5 százalékra emeli a hitelköltségeket.

A most közzétett részletes adatok szerint a növekedés motorját a befektetések jelentették, amelyek a második negyedévben az elsőhöz képest 2,1 százalékkal bővültek. Ez lényegesen gyorsabb ütem az első három hónapban regisztrált 0,9 százaléknál. A fogyasztói kiadások ugyanakkor mindössze 0,3 százalékkal emelkedtek a második három hónapban, az előző negyedévi 0,7 százalék után. Ez arra utal, hogy bár a gazdasági növekedést ezúttal már nem elsősorban az export hajtotta, a fogyasztói kiadások szerepe továbbra sem nőtt. Az export bővülése az első negyedévi 3,9-ről, 1,3 százalékra lassult, de az import is 2,9-ről, 1,2 százalékra mérséklődött.

Az Európai Bizottság az ütem további lassulására számít: a harmadik negyedévre 0,5-0,9, a negyedikre 0,4-0,9 százalékot prognosztizál. A növekedési ütem lassulására utal az is, hogy az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe augusztusban 56,5 pontra esett a júliusi 57,4-ről, elmaradva az 57,0 pontos elemzői várakozásoktól. A munkanélküliek aránya júliusban változatlanul 7,8 százalékos volt.