Mátyás
-6 °C
1 °C

Húszezer GE-alkalmazott készül sztrájkra

2003.01.08. 17:08
Január közepén húszezer amerikai General Electric-dolgozó kezd két napos sztrájkot az egészségügyi járulékok emelése elleni tiltakozásul.
A 14-én és 15-én tartandó munkabeszüntetés az első országos sztrájk a GE-nél 1969 óta. A résztvevők nagy része turbinákat, hajtóműveket gyártó üzemekben dolgozik, a sztrájk összesen 23 állam 48 gyárát érinti, közölte az AP.

Több szervezet is részt vesz

A vállalat megerősítette, hogy az International Union of Electronic Workers-Communications Workers of America (IUE-CWA) már hivatalosan is bejelentette a sztrájkot. Ennek a szervezetnek 13900 GE-alkalmazott a tagja (ez a dolgozók létszámának öt százaléka).

Egy másik szakszervezet, a United Electrical Radio and Machine Workers of America bejelentette, hogy az IUE-CWA sztrájkjával egy időben a hozzájuk tartozó ötezer GE-dolgozó is beszünteti a munkát.

Áthárított költségek

A vállalat elsején jelentette be, hogy az alkalmazottak egy részénél kétszáz dollárral megemelik a járulékot. A General Electricnél az 1999 óta átlagosan fejenként évi 2350 dollárral emelkedett az összeg. A szakszervezet szerint a vállalat az egészségügyi költségekből 43 millió dollárt hárít az alkalmazottakra, és ez 3-400 dolláros pluszköltséget jelent a dolgozóknak.