Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A General Electric megfenyegette az íreket

2002.10.03. 10:50
Kedvezőtlen hatással lenne a General Electric Co. jövőbeni írországi beruházásaira, ha a szigetország állampolgárai másodszor is elutasítanák a nizzai szerződést - mondta a GE Europe vezetője.
- Mostani írországi jelenlétünkre nem volna befolyással, a jövőbeni beruházásokat viszont nagyon is érintené, ha az írek második alkalommal is nemet mondanának a nizzai szerződésre - jelentette ki a Reutersnak adott interjújában Ferdinando Beccalli, a General Electric Co. európai tevékenységét felölelő GE Europe vezérigazgatója.

Beccalli szerint az újbóli elutasítás nemcsak a GE esetében járna negatív következményekkel, hanem általánosságban is hatással lenne a multinacionális társaságok írországi beruházásaira.

A GE-nek - a világ legnagyobb iparvállalatának - Írországban 18 leánycége van, amelyek 2200 embert foglalkoztatnak, s tavaly 140 millió euróval járultak hozzá az ír GDP-hez. A kilencvenes évek második felének gazdasági szárnyalását az ország nagyrészt annak köszönhette, hogy az EU kapujaként vonzotta magához az amerikai központú multinacionális társaságok beruházásait.

A Dublinban tartózkodó Beccalli arról is beszélt, hogy a kibővülő EU új lehetőségeket jelent a GE számára. A leendő tagországok közül a vállalat már masszívan jelen van Magyarországon, valamint Lengyelországban és Csehországban.

A GE Hungary Rt. a csoport egyik legnagyobb európai érdekeltsége. A társaság 12 év alatt több mint 1,1 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon, legjelentősebb divíziója a fényforrásgyártás, de emellett orvosi műszereket és erőművi berendezéseket is gyárt. A GE Hungarynek nyolc gyára van, tavaly 226 milliárd forint árbevételt ért el. A GE-csoport másik magyar érdekeltsége a General Electric Capital tulajdonában lévő Budapest Bank Rt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!