Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Pert vesztett a Toyota Kínában

2003.11.25. 12:45
Kapcsolódó cikkek (1)
A japán autógyártó augusztusban perelte be a Geely autógyárat, mert az állítólag a Toyota-logóhoz nagyon hasonló jelet használt egy modelljén, így megtévesztette a fogyasztókat.
A Toyota tizennégymillió jüant (1,7 millió dollárt) követelt kártérítésként, közölte a Financial Times. A magánkézben lévő, korábban Toyota-motorokat használó kínai gyár szóvivője szerint riválisuk csak azért perel, mert az ő autójuk sokkal olcsóbb. A Geely a perben azzal védekezett, hogy a logót levédették, így az jogilag támadhatatlan. A bíróság a kínai cégnek adott igazat.

Az ítélet után Sun Tuoya, a Toyota szóvivője csak annyit közölt, hogy alaposan meg kell vizsgálniuk a bírói döntés indoklását, és csak ezután döntenek a továbbiakról. A Li Shufu, Kína egyik leggazdagabb embere által vezetett cég üdvözölte a döntést: "A kínai gazdaság egyik legsikeresebb vállalkozása kizárólag saját szellemi termékeit használta és használja" - áll a Geely közleményében.

A GM is perelhet

Több külföldi autógyár is fontolgatja, hogy pert indít kínai vállalkozások ellen hasonló okokból. A General Motors például állítja: a Daewoo Matizt a kínai SAIC-Chery gyakorlatilag pontról pontra lemásolta. Különösen kellemtlen, hogy a SAIC-Chery nemrég még húsz százalékban a GM kínai partnerének, a Shanghai Automotive-nak volt a tulajdona.