Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Újabb óriási csomagot ígért Obama

2008.11.24. 19:30
Barack Obama megválasztott amerikai elnök Chicagoban bemutatta az USA következő pénzügyminiszterét és a nemzetgazdasági tanács új vezetőjét. Várakozások szerint egy újabb 700 milliárdos gazdaságélénkítő csomag készül. Obama a munkahelyteremtést tartja a legfontosabb gazdasági feladatnak.

Ahogy az már pénteken kiszivárgott, Timothy Geithner lesz az USA következő pénzügyminisztere. Geithner most még az amerikai jegybank legnagyobb, New York-i részlegét vezeti. Korábban dolgozott a pénzügyminisztériumban és a Nemzetközi Valutaalapnál is. A Fehér Ház nemzetgazdasági tanácsát Obama Bill Clinton egykori pénzügyminiszterére, Lawrence Summersre bízza. Summers korábban Geithner főnöke volt a pénzügyminisztériumban, még a 90-es években.

"Habár komoly kihívások várnak ránk, tudjuk, hogy hatalmas lehetőség került a kezünkbe, csak gyorsan és merészen kell cselekednünk" - mondta az új elnök. Obama szerint egy újabb gazdaságélénkítő csomagra lesz szükség. Állítólag ez 700 milliárd dolláros is lehet, hasonlóan a közelmúltban elfogadott csomaghoz.

A válság miatt a hivatalosan ma megnevezett új tisztségviselők azonnal dolgozni kezdenek, nem várják meg az elnök január 20-i beiktatását.

Obama azt mondta, hogy a legtöbb szakértő szerint jövőre több millió ember veszti el a munkáját Amerikában. Ezért az új kormány gazdaságpolitikájának központjában a munkahelyteremtés áll. Obama jövőre 2,5 millió új álláshelyet akar.

Az új pénzügyminiszternek már volt dolga a válság kezelésével. Fontos szerepe volt abban, hogy a mostani kormányzat megmentette az AIG és a Bear Stearns biztosítókat, ám bukni hagyta a Lehman Brothers bankot.

A BBC emlékeztetett, hogy a tanácsadónak kinevezett Lawrence Summers 2006-ban lemondott a Harvard Egyetem elnöki székéről, miután botrány lett abból a kijelentéséből, ami szerint a férfiaknak inkább van érzékük a matematikához és a természettudományokhoz, mint a nőknek.