Auguszta
-7 °C
0 °C

Feloldja a génkezelt élelmiszerek tilalmát az EU?

2002.09.17. 09:47
Európa hamarosan változtat álláspontján a genetikailag módosított termékeket (GMO) illetően. Legalábbis David Byrne fogyasztóvédelmi biztos szerint ennek itt az ideje; nem lehet a végtelenségig fenntartani a tilalmat.
Az Európai Unióban 1999 óta elutasítással kezelik a GMO ügyét. Byrne szerint azonban a biotechnológia hatalmas lehetőségeket ígér a jövőre nézve, hiszen olcsóbb és biztonságosabb élelmiszer-termékeket kínál. - Igen fontos, hogy a biotechnológiai újítások útjába ne gördüljenek érzelmi akadályok, sem elfogult vagy nem megfelelő információkon alapuló félelmek - mondta a fogyasztóvédelmi biztos.

Byrne véleményét nem osztja a környezetvédelmi biztos, Margot Wallström, aki júliusban túl korainak értékelte a GMO-tilalom feloldását. Ráadásul könnyen érvelhet a változtatás népszerűtlenségével, hiszen a közvélemény egyelőre nehezen fogadja el a tudomány ilyen szintű beavatkozását a hétköznapi életébe: az Eurobarometer tavaly decemberben végzett felmérése azt mutatta, hogy a megkérdezettek 70,6 százaléka elutasítja a genetikailag módosított termékek fogyasztását.

Az USA érdeke is játszik

Az európai tartózkodás közepette az Egyesült Államok, amely sokkal liberálisabban viszonyul a GMO-hoz, heves nyomást gyakorol Európára annak érdekében, hogy a jelenlegi szabályokat módosítsák. Elhangzott a fenyegetés, miszerint panaszt emelnek a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO), amennyiben október közepéig nem szűnik meg az európai GMO-tilalom. Az USA azt állítja, hogy az európai bojkott 300 millió dolláros veszteséget okoz a genetikailag módosított gabona amerikai termelőinek.

A bizottság hivatalosan várhatóan október 17-én, egy környezetvédelmi tanácskozáson kezdeményezi majd a GMO-ügy tárgyalását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!