Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A környezetvédők jelzéssel látnák el a génkezelt élelmiszereket

2002.09.24. 10:18
Taktikát váltanak egyes környezetvédő szervezetek a génkezelt élelmiszerek elleni harcban. Amíg korábban a hamarosan eltörlendő tilalom fenntartásáért küzdöttek, most inkább jelzéssel látnák el azokat, és a tudatos fogyasztókra bíznák, hogy visszaszoruljon a génkezelt élelmiszerek termelése.
Az Európai Unió nemrégiben kilátásba helyezte a génkezeléssel előállított élelmiszer-termékek (GMO) 1999 óta érvényben lévő tilalmának feloldását. A legfrissebb hírek szerint a természet rendjébe beavatkozó módszerek hagyományos ellenzői, a környezetvédelmi szervezetek sem utasítják el egyértelműen az adminisztratív tilalom megszüntetését. Az egyik legjelentősebb természetvédő csoport, a Föld Barátai nevű civil szervezet például csupán néhány feltételt fogalmazott meg a fegyverletétel fejében. Ezek elfogadására még a tagországok mezőgazdasági minisztereinek októberben esedékes találkozója előtt sor kerülhet.

Küszöbön az engedélyezés

A találkozó után az európai fogyasztók és mezőgazdászok arra számíthatnak, hogy a génkezelt készítmények elárasztják az európai piacot - írja a norvég sajtó. Amennyiben a mezőgazdasági miniszterek többsége teljesíthetőnek találja a környezetvédők javaslatait, a dán, görög, francia, olasz, osztrák és luxemburgi ellenállásnak vége szakad. Valószínűleg így lesz, hiszen hírek szerint nem olyan szigorú követelésekről van szó, amelyeket ne lehetne teljesíteni annak érdekében, hogy a "civilek" végre belenyugodjanak a sokak szerint elkerülhetetlen változtatásokba.

Geert Ritsema, a civil szervezet GMO-ellenes kampányfelelőse viszont úgy nyilatkozott, hogy a Föld Barátai csak taktikát váltott, ám továbbra is ellenzi a génkezelt élelmiszerek forgalmazását. A realitásokhoz igazodva azonban célszerűbbnek tartja, ha most arra összpontosít, hogy a GMO termékeket megfelelő, eredetüket jelző címkékkel lássák el a boltokban. A szervezet tagjai abban bíznak, hogy a címke adatai a fogyasztók bojkottját váltják ki, és a kereslet csökkenése miatt a mezőgazdasági termelők kénytelenek lesznek majd fékezni a génmanipulált termékek előállítását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!