Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Kereskedelmi háború törhet ki a génkezelt élelmiszerek miatt

2002.12.03. 10:06
A washingtoni kormányzat azt fontolgatja, hogy eljárást kezdeményez az Európai Unió ellen a WTO-nál, amiért az EU tiltja a génmanipulált termékek importját.
A Bush-adminisztráción belül intenzív tárgyalások folynak arról, hogy az Egyesült Államok panaszt tegyen-e a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) amiatt, hogy az Európai Unió moratóriumot rendelt el a tengerentúlról származó génmanipulált élelmiszerek importjának jóváhagyására. Robert Zoellick kereskedelmi főmegbízott a The Wall Street Journal értesülései szerint a határozott fellépés híve, míg a külügyminisztérium egyes magas rangú tisztségviselőinek fenntartásai vannak a lépéssel kapcsolatban.

Washington eddig tartózkodott attól, hogy hivatalos eljárást indítson az ügyben abból a megfontolásból, hogy ez csak erősítené a biotechnikai termékekkel szembeni fenntartásokat Európában, emellett nehezítené a megegyezést a most folyó világkereskedelmi tárgyalásokon.

Inkább éheznek Zambiában

Az ügy azért került most ismét napirendre, mert Zambia a súlyos éhínség ellenére októberben visszautasította az USA által segélyként felajánlott 26 ezer tonna élelmiszert arra hivatkozva, hogy génmanipulált gabonát is tartalmaz, ami szennyezné az ország vetőmagkészletét, így kedvezőtlenül hatna a későbbi exportra. Washington ezek után attól tart, hogy hasonló alapon más országok Ázsiában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten - amelyek hagyományos felvevőpiacai élelmiszereinek - ugyancsak akadályozni fogják mezőgazdasági termékeinek importját.

Az Európai Unió hosszú ideje ragaszkodik álláspontjához, hogy a génmanipulált élelmiszerek nem tekinthetők biztonságosnak mindaddig, amíg ezt tudományosan alá nem támasztják. Az Egyesült Államok és az EU 2000-ben írta alá a montreali élelmiszer-biztonsági megállapodást, amely egyebek között kimondta, hogy a génmanipulált élelmiszereket megfelelő címkével kell ellátni. Ennek végrehajtásáról azonban nem tudtak megállapodni, noha erre ez év végéig adtak határidőt - jegyzi meg a BBC internetes kiadása.

Vita a marhahúsról és a banánról

Az Egyesült Államok minden bizonnyal megnyerné az ügyet, ha a WTO elé vinné, de ez sok évbe telne és csak tovább növelné az EU-val dúló kereskedelmi viták körét. Brüsszel az acéltermékekre kirótt büntetővámokat és a multinacionális cégeknek adott exportkedvezményeket kifogásolja, míg Washington a marhahús és a banán importjának akadályozását veti az EU szemére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?