Árpád
-2 °C
4 °C

Ma dönt Brüsszel a génmódosított növényekről

2006.09.18. 07:32
Magyarország 2005 óta védi a hagyományos magyar mezőgazdasági piacot a genetikailag módosított növények forgalmazási tilalmával. Ha az EU elutasítja a magyar védzáradékot, akkor 20 napon belül meg kell azt szüntetni.

Magyarország az úgynevezett védzáradékkal, a genetikailag módosított (GM) növények ideiglenes felhasználási és forgalmazási tilalmával 2005 óta "védi" a hagyományos magyar mezőgazdasági piacot. A kormány álláspontja szerint erre a védelemre addig van szükség, amíg be nem bizonyosodik, hogy a GM növények nem jelentenek veszélyt a környezetre.

Az EU illetékes bizottsága várhatóan ma dönt a magyar védzáradékról. Amennyiben kétharmados többséggel azt elutasítja, akkor a védzáradékot húsz napon belül meg kell szüntetni. Ez viszont szabályozás nélküli állapotot eredményezhet, azaz 2007 májusától ellenőrizetlenül lehetne termelni Magyarországon a GM kukoricát, amelyet pedig piaci előnyei miatt számos nagyobb gazdaság is minél hamarabb szívesen vetne már a földbe itt is - tudta meg a NAPI Gazdaság.

Méghozzá nemcsak az uniós fajtajegyzékben szereplő moly ellen kifejlesztett változatot, inkább a - még Brüsszel által sem jóváhagyott - kukoricabogár elleni kukoricát vetnék, az utóbbi években elszaporodott rovar ugyanis a gazdálkodók panaszai szerint a termés 40-50 százalékát károsítja, miközben a vegyszeres védekezés meglehetősen költséges (30-40 ezer forint hektáronként) és nem eléggé célravezető.

A termesztési szabályozatlanság elkerülése érdekében a magyar kormány módosítani kívánja a géntechnológiai törvényt, amelyet az EU-csatlakozás kapcsán az újak közül elsőként alkotott meg 1998-ban. Hatályba lépése óta csak kísérleti vagy kutatási célra termelhető GM növényfajta, szigorú biztonsági feltételek mellett, kis területen.

A törvény módosításával a kormány - a kockázatok elkerülése érdekében - rigorózus szabályozást vezetne be: a GM és a hagyományos növények együttes termesztését szabályozó úgynevezett koegzisztencia-törvény a legszigorúbb lenne Európában. Egyebek mellett a GM növény termesztéséhez legalább 400 méteres "védőzóna" kellene, valamint meg kellene szerezni az érintett területek összes tulajdonosának hozzájárulását. Míg a nagy védőzóna főként a nadrágszíj-parcellákon tenné lehetetlenné a termesztést, a tulajdonosok hozzájárulási kötelezettsége a nagyüzemek kedvét veheti el.

A koegzisztencia-törvény tervezetének korábbi verzióját - amelyben 800 méteres védőzóna volt javasolt - az Európai Bizottság átdolgozásra visszaadta Magyarországnak. Ha Brüsszel a mostani törvénytervezetet még szeptemberben jóváhagyja, az új szabályozás már októberben az országgyűlés elé kerülhet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?