Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Csődtől tartanak a General Motors részvényesei

2008.07.03. 13:39
A General Motors részvényeinek értéke 53 éves mélypontra zuhant, mert sokan aggódnak az autógyártó jövője miatt.

A Merrill Lynch befektetési bank ara figyelmeztetett nem olyan régen, hogy a General Motorsnak tőkét kell emelnie, és nem elképzelhetetlen a csőd sem. A világ legnagyobb autógyártója már hónapok óta szenved az egyre csökkenő kereslet miatt. A magas energiaárak miatt az amerikai vásárlók is elkezdték inkább a kisebb, kevesebbet fogyasztó modelleket keresni – írja a BBC Online.

A GM részvényei elérték a 9,96 dolláros árat, ez a legalacsonyabb érték 1954 szeptembere óta, amikor 9,92 dollárért kereskedtek a papírokkal a tőzsdén. A cég részvényeinek értéke hatvan százalékot esett az idén és a Merril Lynch szerint a további esés sem elképzelhetetlen. Szerintük a mélypont hét dollár alatt lesz. John Murphy elemző szerint ha tovább folytatódik az elértéktelenedés, akár csődöt is jelenthet a cég.

Egy másik elemző, David Healy a Burnham Securitiestől nem ennyire pesszimista, szerinte nem fognak csődbe menni. Egyszerűen nagyon nehéz most a helyzet az autóiparban és a GM is ennek látja kárát.

Júniusban 18,5 százalékkal kevesebb autót adtak el, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor még mindig jobban állnak, mint a nagy rivális, a Toyota, ahol 21,4 százalékkal csökkentek az eladások.