Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

A csúcsvezetők túl sokat keresnek

2002.06.20. 13:55
A legmagasabb beosztású vezetők jövedelmét mind a magyar, mind az európai közvélemény túl magasnak tartja - derül ki a GfK Piackutató Intézet és a Wall Street Journal Europe együttműködésében 14 európai országban végzett közvéleménykutatásból.
A 13 ezer felnőtt személyes megkérdezése alapján végzett kutatás eredményei szerint a válaszadók 70 százalékának az a véleménye, hogy a top-menedzserek túl sokat keresnek, egyharmaduk szerint a vezetőket kimondottan túlfizetik.

A magyar válaszadók 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a top-menedzserek túl sokat, 27 százalékuk pedig úgy, hogy "kicsit sokat" keresnek.

A többség törvényben szabályozná fizetésüket

A kutatás szerint a megkérdezettek kétharmada üdvözölné, ha a legfelső vezetők járandóságait törvény szabályozná, az elnökségek és igazgatóságok döntései pedig átláthatóbbak lennének.

A nyugat-európaiak 56 százaléka tartaná helyesnek, hogy a kormány szabályozza vagy behatárolja a legfelső vezetők jövedelmét. Közép-európában a megkérdezettek 76, Magyarországon 63 százalék adott ilyen értelmű választ.

A fővárosiak és a fiatalok megengedőbbek

A kutatás magyarországi eredményeit elemezve Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója elmondta, a top-menedzserek jövedelmének megítélésében jelentős eltérések mutatkoztak a válaszadók kora, foglalkozása és lakóhelye szerint.

Míg az 1.000 fő alatti településeken élők 85 százaléka kissé vagy nagymértékben is túlfizetettnek tartja a felső vezetőket, addig a fővárosban 60 százalék válaszolt így.

A 14-29 éves magyar válaszadók közül csak 43 százalék mondta azt, hogy a vezetők érdemen felüli jövedelmet kapnak, a 30-49 évesek közül 47, míg az 50 évesek és idősebbek közül már 52 százalék.