Jenő
-2 °C
6 °C

A csúcsvezetők túl sokat keresnek

2002.06.20. 13:55
A legmagasabb beosztású vezetők jövedelmét mind a magyar, mind az európai közvélemény túl magasnak tartja - derül ki a GfK Piackutató Intézet és a Wall Street Journal Europe együttműködésében 14 európai országban végzett közvéleménykutatásból.
A 13 ezer felnőtt személyes megkérdezése alapján végzett kutatás eredményei szerint a válaszadók 70 százalékának az a véleménye, hogy a top-menedzserek túl sokat keresnek, egyharmaduk szerint a vezetőket kimondottan túlfizetik.

A magyar válaszadók 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a top-menedzserek túl sokat, 27 százalékuk pedig úgy, hogy "kicsit sokat" keresnek.

A többség törvényben szabályozná fizetésüket

A kutatás szerint a megkérdezettek kétharmada üdvözölné, ha a legfelső vezetők járandóságait törvény szabályozná, az elnökségek és igazgatóságok döntései pedig átláthatóbbak lennének.

A nyugat-európaiak 56 százaléka tartaná helyesnek, hogy a kormány szabályozza vagy behatárolja a legfelső vezetők jövedelmét. Közép-európában a megkérdezettek 76, Magyarországon 63 százalék adott ilyen értelmű választ.

A fővárosiak és a fiatalok megengedőbbek

A kutatás magyarországi eredményeit elemezve Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója elmondta, a top-menedzserek jövedelmének megítélésében jelentős eltérések mutatkoztak a válaszadók kora, foglalkozása és lakóhelye szerint.

Míg az 1.000 fő alatti településeken élők 85 százaléka kissé vagy nagymértékben is túlfizetettnek tartja a felső vezetőket, addig a fővárosban 60 százalék válaszolt így.

A 14-29 éves magyar válaszadók közül csak 43 százalék mondta azt, hogy a vezetők érdemen felüli jövedelmet kapnak, a 30-49 évesek közül 47, míg az 50 évesek és idősebbek közül már 52 százalék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?