Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A Procter&Gamble megveszi a Gillettet

2005.01.28. 12:19
A P&G 57 milliárd dollárt fizet a Gillet részvényeiért, a konkurencia megszűnése alapvető változásokat hozhat a piacon. Az ügylet a legnagyobb felvásárlás azóta, hogy a J.P. Morgan Chase tavaly januárban 56,8 milliárd dollárért megvette a Bank One pénzintézetet.
A Procter and Gamble (P&G) pénteken bejelentette, hogy részvénycsere akció révén 57 milliárd dollárért felvásárolja a Gillettet. Az egyesítés révén a világ legnagyobb, több mint 60 milliárd dolláros forgalmú fogyasztási cikk gyártó vállalata jön létre, ami alapvető változásokat idézhet elő a piacon. Az két vállalat egyesítése a kiskereskedelemben dúló kíméletlen árverseny következménye, amit elsősorban a Wal-Mart diszkont lánc kényszerít ki alacsony áraival.

A Gillette részvényesei papírjaikért 0,975 P&G részvényt kapnak úgy, hogy a január 27-i jegyzéshez képest 18 százalékkal magasabbra értékelik a Gillette-papírokat -jelentette be a két vállalat. A tranzakció összértéke 57 milliárd dollár, ami az ipartörténet legdrágább vállalat felvásárlásának számít.

A P&G azt is bejelentette, hogy 16 milliárd dollárral csökkentik a kiadásokat, az egyesített vállalat 140 ezer dolgozójának 10 százalékát elbocsátják, és a következő másfél évben 22 milliárdnyi részvényt vásárolnak vissza. A P&G egyszersmind felfelé módosította idei árbevétel-növekedési előrejelzését a korábbi 4-6 százalékról 5-7 százalékra.

Támogatásáról biztosította az ügyletet Warren Buffett milliárdos, akinek Berkshire Hathaway befektetési társasága 9 százalékos részt birtokol a Gillette-ben. Buffett jelezte: az egyesített társaságban 7 százalékkal 100 millión P&G-részvényre növeli részesedését, ami 350 millió dollárt jelent a jelenlegi árakon.

Az ügylet a legnagyobb felvásárlás azóta, hogy a J.P. Morgan Chase tavaly januárban 56,8 milliárd dollárért megvette a Bank One pénzintézetet.