Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

AIDS-betegek perlik a Glaxo gyógyszergyárat

2002.07.01. 13:34
Az amerikai AIDS-betegek szerint nekik is olcsóbban járnak a gyógyszerek, miután a GlaxoSmithKline több fejlődő országban csökkentette árait. A betegek több gyógyszer szabadalmi védettségét is megszüntetnék.
Az AIDS-betegekkel foglalkozó AIDS Healthcare Foundation hétfőn keresetet nyújtott be a GlaxoSmithKline gyógyszergyár ellen - közölte a Reuters. A szervezet szerint a cég sokkal drágábban árulja gyógyszereit, mint amennyibe azok fejlesztése, gyártása és terjesztése kerül.

66 millió dolláros kártérítés

A gyógyszergyárak egyes fejlődő országokban már nagymértékben (esetenként kilencven százalékkal) csökkentették áraikat. Az alapítvány egyenlő elbánást követel a gazdag országokban élő betegeknek, és az árak drasztikus csökkentését kéri. A kereset szerint a magas árak akadályozzák a betegek megfelelő ellátását. A Wall Street Journal szerint az AIDS Healthcare Foundation 66 millió dolláros kártérítést követel a gyártól.

Szabadalmi viták

A szervezet azonban nem csak az árak miatt perel, és szeretné elérni, hogy a Glaxo egyes AIDS-gyógyszerei (AZT, Epivir, Ziagen) elveszítsék szabadalmi védettségüket. A gyógyszergyár eredményét a szabadalmi viták eddig is érzékenyen érintették: az Augmentin nevű antibiotikum várhatóan júliusban, a Paxil antidepresszáns pedig 2003-ban veszti el védettségét.

A GlaxoSmithKline szóvivője a hírre reagálva csak annyit közölt: "Nagyon sajnáljuk, hogy az alapítvány bírósághoz fordult. Szerintünk az ilyen problémákat más úton kell rendezni."