Sára, Márió
-6 °C
2 °C

AIDS-betegek perlik a Glaxo gyógyszergyárat

2002.07.01. 13:34
Az amerikai AIDS-betegek szerint nekik is olcsóbban járnak a gyógyszerek, miután a GlaxoSmithKline több fejlődő országban csökkentette árait. A betegek több gyógyszer szabadalmi védettségét is megszüntetnék.
Az AIDS-betegekkel foglalkozó AIDS Healthcare Foundation hétfőn keresetet nyújtott be a GlaxoSmithKline gyógyszergyár ellen - közölte a Reuters. A szervezet szerint a cég sokkal drágábban árulja gyógyszereit, mint amennyibe azok fejlesztése, gyártása és terjesztése kerül.

66 millió dolláros kártérítés

A gyógyszergyárak egyes fejlődő országokban már nagymértékben (esetenként kilencven százalékkal) csökkentették áraikat. Az alapítvány egyenlő elbánást követel a gazdag országokban élő betegeknek, és az árak drasztikus csökkentését kéri. A kereset szerint a magas árak akadályozzák a betegek megfelelő ellátását. A Wall Street Journal szerint az AIDS Healthcare Foundation 66 millió dolláros kártérítést követel a gyártól.

Szabadalmi viták

A szervezet azonban nem csak az árak miatt perel, és szeretné elérni, hogy a Glaxo egyes AIDS-gyógyszerei (AZT, Epivir, Ziagen) elveszítsék szabadalmi védettségüket. A gyógyszergyár eredményét a szabadalmi viták eddig is érzékenyen érintették: az Augmentin nevű antibiotikum várhatóan júliusban, a Paxil antidepresszáns pedig 2003-ban veszti el védettségét.

A GlaxoSmithKline szóvivője a hírre reagálva csak annyit közölt: "Nagyon sajnáljuk, hogy az alapítvány bírósághoz fordult. Szerintünk az ilyen problémákat más úton kell rendezni."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!