Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kicsit kijjebb szorultunk a globalizációból

2007.10.31. 07:52
Négy hellyel romlott Magyarország globalizációs beágyazottsága egy friss amerikai lista szerint. A politikai és gazdasági szempontokat is figyelembe vevő lista legjobbb rendszerváltó országa Észtország, de hazánk előtt vannak a csehek és a szlovénok is.

Romlott Magyarország beágyazottsága a globalizációs folyamatokba. Az amerikai Foreign Policy Magazin és az A.T. Kearney tanácsadó cég 2007-es globalizációs listáján hazánk négy hellyel hátrébb csúszott a korábbihoz képest. Magyarország így most a 24. helyen áll, ezzel a harmadik a régióban.

A kelet-közép-európai térség országai közül Csehország a 19., Szlovénia a 20., míg Szlovákia a 32., Lengyelország a 41. helyre került a rangsorban. A rendszerváltó, ma már uniós tag országok közül Észtország érte el a legjobb eredményt.

A rangsort összetett mutatórendszer segítségével állítják össze, amely négy fő kategóriában méri az országok helyzetét. Ezek a gazdasági, illetve a politikai integráció, valamint a technológiai, illetve a személyes kapcsolatok.

Az első indexben a külkereskedelmi forgalom és a közvetlen külföldi működőtőke-beáramlás adatait foglalják mutatóba, míg a másodikban az egyes országokban található nemzetközi szervezetek, a kormányok által megkötött nemzetközi szerződések számát, illetve azt veszik számba, hogyan járulnak hozzá az országok az ENSZ békefenntartó misszióihoz.

A technológiai integráltságot az internetfelhasználók, a webhelyek, valamint a szerverszámítógépek számával mérik, a személyes kapcsolatokat pedig a turizmusra, a nemzetközi telefonhívásokra és pénzküldeményekre vonatkozó adatokkal. A 2007-es globalizációs lista szépséghibája, hogy 2005-ös statisztikákon alapul, mert ezek hozzáférhetőek.