Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kicsit kijjebb szorultunk a globalizációból

2007.10.31. 07:52
Négy hellyel romlott Magyarország globalizációs beágyazottsága egy friss amerikai lista szerint. A politikai és gazdasági szempontokat is figyelembe vevő lista legjobbb rendszerváltó országa Észtország, de hazánk előtt vannak a csehek és a szlovénok is.

Romlott Magyarország beágyazottsága a globalizációs folyamatokba. Az amerikai Foreign Policy Magazin és az A.T. Kearney tanácsadó cég 2007-es globalizációs listáján hazánk négy hellyel hátrébb csúszott a korábbihoz képest. Magyarország így most a 24. helyen áll, ezzel a harmadik a régióban.

A kelet-közép-európai térség országai közül Csehország a 19., Szlovénia a 20., míg Szlovákia a 32., Lengyelország a 41. helyre került a rangsorban. A rendszerváltó, ma már uniós tag országok közül Észtország érte el a legjobb eredményt.

A rangsort összetett mutatórendszer segítségével állítják össze, amely négy fő kategóriában méri az országok helyzetét. Ezek a gazdasági, illetve a politikai integráció, valamint a technológiai, illetve a személyes kapcsolatok.

Az első indexben a külkereskedelmi forgalom és a közvetlen külföldi működőtőke-beáramlás adatait foglalják mutatóba, míg a másodikban az egyes országokban található nemzetközi szervezetek, a kormányok által megkötött nemzetközi szerződések számát, illetve azt veszik számba, hogyan járulnak hozzá az országok az ENSZ békefenntartó misszióihoz.

A technológiai integráltságot az internetfelhasználók, a webhelyek, valamint a szerverszámítógépek számával mérik, a személyes kapcsolatokat pedig a turizmusra, a nemzetközi telefonhívásokra és pénzküldeményekre vonatkozó adatokkal. A 2007-es globalizációs lista szépséghibája, hogy 2005-ös statisztikákon alapul, mert ezek hozzáférhetőek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!