Ferenc
10 °C
29 °C

Gazdasági visszaesést okoz a lakásárak csökkenése

2005.08.22. 10:22
Valamennyi fontosabb ingatlanpiacon a lakásárak robbanásszerű növekedése volt megfigyelhető az elmúlt években. Szakértők szerint azonban csak idő kérdése, hogy kipukkan a lakóingatlan lufi, vagyis esni kezdenek az árak. Ez azonban rossza hatással lesz a gazdsági növekedésre. Ha csökkennek a lakásárak, csökken a lakosság fogyasztása, és csökken a GDP is.
Az utóbbi években látványos robbanás volt megfigyelhető a világ csaknem összes fontosabb lakóingatlanpiacán. A piac legforróbb szegmensét az amerikai ingatlanpiac képezi, ahol az áremelkedés még tart, ugyanakkor egy esetleges buborék kirobbanásának súlyos gazdasági következményei lehetnek.

Nagy különbségek

Az amerikai lakóingatlan árak jelentős mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban. Iparági szakértők szerint bár az árak most is mennek felfelé, az emelkedés elkezdett lassulni. Már koránt sincs akkora verseny az eladó ingatlanokért, mint korábban, az értékesítésre váró mennyiség megnövekedett, ráadásul az árnövekedés üteme kétszámjegyűről egyszámjegyűre csökkent.

Az amerikai piacról nem lehet általánosságban beszélni. A spektrum egyik végén azok a területek állnak, ahol bőségesen rendelkezésre állnak a földterületek, így a lakóingatlanok árai csak az építési költségek emelkedésével drágultak. 2000 elejétől Atlanta, Cleveland, Dallas, Denver, Detroit, Houston, St. Louis és San Antonio lakásárai 10-30 százalékkal növekedtek, amely összhangban áll az építési költségek 22 százalékos bővüléséből.

A spektrum másik végét New York, Los Angeles, San Francisco, Miami képezi, ahogy a korlátozott földterületek miatt az árak 2000 eleje óta 65-135 százalékkal emelkedtek 2000 eleje óta. Ha ezeket az árakat hasonlítjuk (egy főre jutó GDP-re vetítve) London vagy Tokió áraihoz, akkor San Francisco már kitűnik a mezőnyből. San Franciscoban olyan árak vannak, mint Tokióban 15 évvel ezelőtt, a nagy ingatlanboom idején. Az OFHEO (Office of Federal Housing EnterpriseOversight) adatai szerint az elmúlt 5 évben 50,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak az Egyesült Államokban. Los Angelesben 105, Miami-ban 95, New Yorkban 77 százalékkal lettek drágábbak.

Lassuló gazdaság

A csökkenő lakásárak jelentős mértékben hatnak a lakossági fogyasztásra. A lakossági fogyasztás csökkenése pedig az egész gazdaságra. Jó példa erre Hollandia, Ausztrália és Nagy-Britannia, ahol közvetlen kapcsolat kimutatható a lakóingatlanpiac árainak csökkenése, illetve a lakossági fogyasztás közötti kapcsolat. A jelenség hátterében az áll, hogy miközben (egyik) legnagyobb vagyontárgyuk értéke folyamatosan nő, a fogyasztók bátrabban költekeznek.

A Goldman Sachs szerint még egy visszafogott a lakóingatlancsökkenés is hatna a lakossági fogyasztásra. Amennyiben a lakásokból nyert fogyasztói finanszírozás az 1995-ös szintre esne vissza, úgy a lakossági fogyasztás a GDP 1,5 százalékával csökkenne. Amennyiben ez két évig elhúzódna, úgy a GDP növekedési üteme 0,75 százalékkal csökkenne.