Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Kiszáll a Suzukiból a GM

2006.03.07. 08:13
Minimálisra csökkenti a japán Suzuki Motor Corp.-ban birtokolt 20,4 százalékos tulajdonrészét az egyesült államokbeli General Motors (GM), a világ legnagyobb autógyára.

A GM 17 százaléknyi részvényt ad el a jelenlegi tőzsdei árfolyamon a Suzukinak, amely összesen 230 milliárd jent (1,98 milliárd dollár) fizet a pakettért. A Suzuki a 2005-ös naptári év végén 2,3 milliárd dollárnak megfelelő készpénzzel rendelkezett, így tartaléka zömét elviszi a vásárlás.

Stabil kisautó

Emiatt tegnap az ügylet hírére 4,4 százalékkal esett a Suzuki árfolyama, de a zárásra ebből csak 0,4 százalékos mínusz maradt. A befektetők szerint ugyanis a kisautógyártásban világelső vállalat szilárd alapokon áll és jók a növekedési kilátásai. A márciussal záruló folyó üzleti évre a Suzuki 108 milliárd jen üzemi nyereséget prognosztizál, ami sorozatban a hatodik rekordprofit lesz. A következő öt évben a vállalat ezermilliárd jent tervez fordítani új modellek kifejlesztésére és kapacitásának bővítésére.

A GM huszonöt éve szerezte meg a Suzuki ötödét, és bár a felek között továbbra is megmarad a stratégiai szövetség a fejlesztés és a forgalmazás terén, elemzők szerint a kompakt autók kategóriájában folytatott együttműködésben ma már nincs sok ráció, mivel a kiemelt jelentőségű kínai és indiai piacon a Suzuki önállóan, a GM pedig a tulajdonában lévő dél-koreai Daewoon keresztül nyomul. Ráadásul a japán cég közben több más autógyárral is partnerségre lépett, például otthon a Nissannal és a Mazdával.

Alakuló szerkezet

A tavaly 8,55 milliárd dollár veszteséggel záró GM a nagyszabású szerkezetátalakítás finanszírozására fordítja a divesztícióból származó bevételt. A társaság múlt októberben mintegy 700 millió dollárért eladta a Subarut gyártó Fuji Heavy Industriesban birtokolt 20 százalékos érdekeltségét.