Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Dédelgessen hasmenést!

2003.05.25. 17:30
Az idei New York-i játékvásáron elkezdte a kirajzolódást a huszonegyedik század. A plüssállatiparban jól bevált játékmackó és dekadens szőrmókfigura dizájnok menetoszlopait beelőzve ugyanis többmilliószorosra nagyított mikrobák nyerték a fődíjat.
A delaware-i Giantmicrobes nem is tagadja, hogy a "tudással a gyerek ellen" szülői mozgalom az a célcsoport, amelyből pénzt igyekeznek kinyerni. Közölték: plüssbacilusaik és plüssvírusaik főként kedves oktatóeszközök. Ettől leszel beteg kisöreg, illetve ennek a milliószor kisebb élő és osztódni vágyó tesóitól - mondhatjuk az örökösnek, amikor hanyagul a legós szatyor mellé ejtjük a díjnyertes terméket.

Lám a szeme

A rhinovírus
Valóban óriási élmény lehet, hogy immár petricsésze és mikroszkóp nélkül is láthatóak és tetszőlegesen cibálhatóak az életünkre törő szabad szemmel nem látható lények. A sanda oktató szándék élét ugyanakkor tompítja az antropomorfizálás: a plüssvírusok nagy fekete gombszemekkel néznek, valamely véletlenszerű testtájékuk irányából. Vajon mit szól ehhez a tudomány?

A Mester megnevezhetetlen biológus ismerőse rámutat: az antropomorfizálás nélkül nehezebb lenne a különböző színű műszőrme gombócokat plüssmikrobaként feltüntetni.

"Gondot okozhat, hogy azok a kölkök, akik ilyennel nőnek fel, aránylag nehezen lesznek hatékony mikrobiológusok vagy járványügyesek, mert a gyermekkori aranyos plüssbaci emléke akadályozni fogja a fertőtlenítő szerek kiszórását." - fűzte hozzá aggályait a szakértő. Alig várjuk az interpellációt a törvényi szigorítással kapcsolatban.

Perem alatt, Földön túl

A streptococcus pyogenes
A Giantmicrobes jelenlegi termékskálája a legköznapibb tünetegyüttesekkel kapcsolatos vírusokat és baktériumokat tartalmazza: nátha, megfázás, hamenés, torokfájás (a pontos latin beküldői exkluzív animált gifet nyerhetnek).

A fenti névsor azonban csak a szerény kezdet: júniusra igérik az univerzális népszerűségre törő ALH 84001 babát, amely az első tuti földönkívüli játék lesz, mivel a marsi kőzetekben talált mikrofosszílis baktériumfaj modellje.

A megnevezhetetlen szakértő ez utóbbival kapcsolatban jelezte, hogy nem biztos, hogy a valóságban is létezik.

Anthraxot karácsonyra

A Giantmicrobes még jó pár évig kavarhatja termékpalettáját: az emberi testben több mint kétszáz fajta kedves és kevésbé kedves mikroorganizmus él és egy felnőtt szervezetéből naponta hozzávetőleg százmilliárd példányban távoznak.

Az Index kérdésére a megnevezhetetlen szakértő az ebolát, a földalatti illegalitásban 50-60 évet is kihúzni képes lépfenét, illetve a népoktatási szempontból igen fontosnak mondható szifiliszt javasolta plüssbe öntésre. Míg a szerkesztőség a gyengus SARS kórokozójával illetve mesterséges aminosavat átörökítő baktériummal javasolja degeszteni a delaware-i kapitalisták pénzeszsákjait.