Judit
3 °C
7 °C

A GM szövetségre léphet a Renault-Nissan párossal

2006.07.10. 07:50
Az egyezségtől azt várják, hogy felgyorsul a GM újjászervezése.

A General Motors Corp. (GM) igazgatótanácsa pénteken jóváhagyta, hogy az autógyártó konszern vezetése Rick Wagoner vezérigazgató irányításával tárgyalásokat kezdjen a Renault-Nissan párossal a három cég szövetkezésének lehetőségéről.

Lépések

A Renault SA és a francia vállalat 44 százalékos tulajdonában álló Nissan Motor Co. a múlt héten hatalmazta fel a cégcsoport vezérigazgatóját, Carlos Ghosnt, tegyen lépéseket a Nissan-Renault és a General Motors Corp. (GM) szövetségének létrehozása érdekében.

A partneri kapcsolat ötlete a General Motorsban közvetetten 9,9 százalékos részesedéssel bíró Kirk Kerkoriantól származik, aki túl lassúnak tartja a racionalizálási folyamatot a súlyos veszteségekkel küzdő amerikai autógyártónál és úgy véli, hogy a Nissan hét évvel ezelőtti rendbetételével a „költséggyilkos" nevet kiérdemlő francia menedzser lenne a legalkalmasabb a GM újjászervezésére.

Javaslata értelmében a Renault és a Nissan egyaránt 10 százalékos részesedést szerezne a GM-ben, ami azt jelentené, hogy Kerkorian 10 százalékával együtt hárman a GM legnagyobb tulajdonosi csoportjává válnának.

Program

A Kerkorian és Wagoner közötti ellentéteket jelzi, hogy az előbbi az igazgatóság helyett egy bizottságra bízta volna a tárgyalásokat, amelyben külső tanácsadók is részt vennének. Az igazgatótanács túl azon, hogy nem tette magáévá a javaslatnak ezt a részét, ismét hitet tett a Wagoner által fémjelzett takarékossági program mellett.

A vasárnap közzétett adatok szerint egyébként az idei első félév nem sikerült jól a Renault-nak: eladásai globális szinten 3,2 százalékkal, 1,315 millió darabra estek vissza. A hazai rivális PSA Peugeot-Citroën ugyanakkor 0,6 százalékkal növelte eladásait az első félévben, annak ellenére, hogy hasonló értékesítési politikát folytat. Európában mindkét cég eladásai csökkentek: a Renault 7,6, a PSA 2,2 százalékkal kevesebb autót értékesített. A német BMW és az Audi ugyancsak sikeresen zárta a félévet: eladásaik 8, illetve 9,8 százalékkal nőttek világszerte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?