Judit
3 °C
7 °C

A kommunisták legalizálták az aranyrudat

2002.12.19. 11:50
A kommunista párt 1949-es hatalomátvétele óta először engedélyezték a kínai hatóságok, hogy a lakosság aranyrudakat vásárolhasson. A jelentések szerint nagy a sorállás.
Tíz grammos a legkisebb, egy és negyed kilós a legnagyobb aranyrúd, amelyet a nemesfémtől eddig eltiltott kínai fogyasztók végre eltehetnek a kamrába. A piacgazdasághoz egyre közeledő kommunisták új megtakarítási lehetőséget szerettek volna teremteni a becslések szerint egy milliárd dollárnyi jüant otthon rejtegető polgároknak.

Menő a birkaminta

A kínai rudak 99,99 százalékos tisztaságú aranyból készültek, némi felárért birkamintával, ami szerencsés jel, mert jövő februárban kezdődik a birka éve. Az árat azért nem a felelőtlen piac, hanem az állam határozza meg, a Sanghaji Aranytőzsde árai alapján. De nem egy az egyben veszik át a piaci kurzust, mivel - mint azt egy boltvezető a BBC-nek elmondta - a bolti ár nem változhat annyira hektikusan. A tőzsde egyébként két hónapja létezik, az árat korábban államilag szabták meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?