Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Arthur C. Clarke és Leonardo Di Caprio a mobilok ellen

2001.09.10. 14:27
A sci-fi író és a fiatal filmsztár azért kampányolnak, hogy az emberek csak olyan mobiltelefont vásároljanak, amelyben nincsen tantálércet tartalmazó alkatrész. A fém egyik fő lelőhelye ugyanis egy kongói természetvédelmi terület, ahol egy veszélyeztetett gorillapopuláció utolsó példányai élnek. A mobiltelefon-boom idején helyi polgárháborúban a küzdő felek, illetve a konfliktusba beavatkozó külföldi csapatok a tantálból finanszírozták irtóhadjárataikat.
Április végén indította első kampányát a legendás zoológusról, a hegyi gorillák életét a világgal megismertető Dian Fosseyról elnevezett alapítvány, melynek fő patrónusa Arthur C. Clarke, de haláláig támogatója volt Douglas Adams író is. A szervezet 1,25 millió dollárt szánt arra, hogy megoldást találjanak a tantál miatt kialakult helyzetre.

Nem volt kérdés, hogy fém vagy majom

A fémet tartalmazó érc - a helyiek coltannak nevezik - ugyanis nagy mennyiségben található a kelet-kongói Kahuzi Biega nemzeti parkban, amely az úgynevezett keleti mélyföldi gorillák utolsó, szabadban élő csoportjának lakhelye. (Fogságban mindössze 3 ilyen gorillát tartanak.) A kongói polgárháború kitörése után először a lázadók fosztogatták a parkot, majd kiderült, hogy itt található a világ tantálérckészletének 15 százaléka. Mivel tavaly minden korábbinál több mobiltelefont gyártottak, és olyan pletykák is terjedtek, hogy tantálhiány várható, a fém ára az egekbe szökött.

Nyers gorillacomb párolt kormánykatonával

A területet ezután szó szerint ellepték a megélhetésért küszködő nincstelenek és a fegyveres bandák, a kihalás szélére sodorva az emberszabásúakat. Egyrészt megzavarták az élőhelyeket, másrészt puszta szórakozásból, vagy ebédre lelövöldöztek jó pár főemlőst.

A szórakozás lesz a vesztük

Bár a tantált a repülőgép-, gyógyszer-, autó- és vegyiparban is használják, a fő felvevő az elektronikai ipar. Tavaly a 6,6 millió tonna tantál 60 százalékát a mobiltelefonokat, személyi számítógépeket, játékkonzolokat és kamerákat gyártó elektronikai vállalatok használták fel. A legnagyobb felvevőpiac az Egyesült Államok, mely a globális kereslet 40 százalékát adja.

Leo a plakátember

Az alapítvány most újabb kampányba fog, ezúttal a fogyasztókhoz fordulva, hogy ne vásároljanak kongói tantált tartalmazó mobilt, hanem kizárólag "gorillabarát" modelleket. Az akció "arca" Leonardo Di Caprio, aki támogatja az alapítványt is.

Könnyű csalni

A gorillák esélyeit növelheti, hogy a világgazdaság depressziója nyomán csökkent a mobilok iránti kereslet, így esett a tantál ára is. Rossz ómen viszont, amit korábban a Nokia környezetvédelmi szóvivője nyilatkozott a thestandard.com-nak: "Először áprilisban hallottunk a dologról, és azonnal megkérdeztük szállítóinkat, felhasználnak-e Kongóból származó tantált. Csak ennyit tudunk tenni, ha azt mondják, hogy nem, hiszünk nekik".