Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Görög gyümölcsbojkott

2002.09.17. 12:22
A görög vásárlók több mint fele sztrájkolt megint hétfőn, a négynaposnak meghirdetett újabb bojkott első napján. Most a zöldségeseknek és a gyümöcsösöknek volt annyi.
Hetven százalékkal kevesebb gyümölcsöt és zöldséget vásároltak hétfőn a görög állampolgárok, az adatok szerint 40-60 százalékkal kevesebben mentek el a piacra. A vásárolók az ellen tiltakoznak ismét, hogy az euró bevezetését sok kereskedő áremelésre használta fel.

Nem tetszik a piaci ár

A legtöbb alapvető árucikk - például a cigaretta vagy a palackozott ásványvíz - a görögöknél aránytalanul drágább lett, mert a boltosok felfelé kerekítettek az új pénz bevezetésekor. Hasonló a helyzet a zöldségekkel és a gyümölcsökkel, s mivel azokat Görögországban a legtöbben a piacról szerzik be, az árakra e termékek esetében különösen érzékenyek az emberek.

A kormány már nyíltan a sztrájkolók mellett

A görög kormány, amely korábban is számos jelét adta az állampolgári elégedettlenség melletti szimpátiájának, most közölte: az augusztusban mért 3,5 százalékos inflációban is vastagon benne vannak a pénzcsere miatti turpisságok. A hatóságok tehát támogatják a tiltakozó akciót, sőt megígérték, hogy megbüntetik az ok nélkül drágítókat. A mostani bojkott - szemben az eddigi 24 órás akciókkal - négy napig tart.

Németországi és hollandiai akciók után szeptember 5-én görögök százezrei maradtak otthon vásárlás helyett, 70-80 százalékos forgalomcsökkenést okozva. A múlt héten az itáliai boltok is kiürültek egy napra, július 5-én több mint 10 millió olasz vett részt az euró-áremelések miatti vásárlói sztrájkban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!