Piroska
3 °C
3 °C

Máris győzött a görög padlizsánsztrájk

2002.09.19. 14:40
Még véget sem ért a görög vásárlók négynapos gyümölcsbojkottja, máris sikert könyvelhetnek el a sztrájkolók: a görög kormány befagyasztja számos termék árát, hogy elejét vegye a további áremelkedésnek. A görög banki alkalmazottak az egy- és kéteurós bankjegy bevezetésében látják a helyzet megoldásának kulcsát.
A hétfőn kezdődött és csütörtökig tartó sztrájk hatása már az első napon megmutatkozott: a kiskereskedések eladásai hetven százalékkal csökkentek, a nagykereskedők pedig a négy nap alatt negyven százalékos mérséklődésre számítanak.

Jön a választás - megértő a kormány

A fogyasztóvédelmi hivatal és a közelgő választások (október 13.) hatására a görög kormány úgy döntött, hogy befagyasztja egyes termékek - például a Görögországban mindenki által használt palackozott víz - árát. A hatósági árat be nem tartókat bíróság előtt vonják majd felelősségre.

Számítások szerint az euróra való átállást kihasználva a gyümölcsök és zöldségek ára 95 százalékkal nőtt az év eleje óta. A drágulás főleg a turisták által látogatott területeken, éttermekben, bárokban, szupermarketekben és benzinkutaknál feltűnően nagy.

Érme helyett papírpénzt!

Az áremelkedést a kereskedők sokszor az euró-érmék hiányával magyarázzák, ám a Görög Nemzeti Bank visszautasította ezt a kifogást. Egy görög bank alkalmazottai egyébként abban látják a helyzet megoldásának kulcsát, hogy az euró-érméket (az egy- és a kéteuróst) papírpénzzel kellene helyettesíteni.

Ötletüket felkarolta a banki alkalmazottak szakszervezete, s az Európai Központi Bankhoz eljuttatott levélben a javaslatot azzal indokolja, hogy a papírpénz az emberek felfogásában sokkal értékesebb. Ha az egy- és kéteurós érmét bankóval helyettesítenék, "a pénz visszakapná megérdemelt értékét".

Az átálláskor egyébként 340 görög drachmáért adtak egy eurót, s az árak felfelé "igazításának" jelenségét többen azzal is magyarázták, hogy a görögök nem értették meg, pontosan mennyit is ér egy euró.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!