Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Máris győzött a görög padlizsánsztrájk

2002.09.19. 14:40
Még véget sem ért a görög vásárlók négynapos gyümölcsbojkottja, máris sikert könyvelhetnek el a sztrájkolók: a görög kormány befagyasztja számos termék árát, hogy elejét vegye a további áremelkedésnek. A görög banki alkalmazottak az egy- és kéteurós bankjegy bevezetésében látják a helyzet megoldásának kulcsát.
A hétfőn kezdődött és csütörtökig tartó sztrájk hatása már az első napon megmutatkozott: a kiskereskedések eladásai hetven százalékkal csökkentek, a nagykereskedők pedig a négy nap alatt negyven százalékos mérséklődésre számítanak.

Jön a választás - megértő a kormány

A fogyasztóvédelmi hivatal és a közelgő választások (október 13.) hatására a görög kormány úgy döntött, hogy befagyasztja egyes termékek - például a Görögországban mindenki által használt palackozott víz - árát. A hatósági árat be nem tartókat bíróság előtt vonják majd felelősségre.

Számítások szerint az euróra való átállást kihasználva a gyümölcsök és zöldségek ára 95 százalékkal nőtt az év eleje óta. A drágulás főleg a turisták által látogatott területeken, éttermekben, bárokban, szupermarketekben és benzinkutaknál feltűnően nagy.

Érme helyett papírpénzt!

Az áremelkedést a kereskedők sokszor az euró-érmék hiányával magyarázzák, ám a Görög Nemzeti Bank visszautasította ezt a kifogást. Egy görög bank alkalmazottai egyébként abban látják a helyzet megoldásának kulcsát, hogy az euró-érméket (az egy- és a kéteuróst) papírpénzzel kellene helyettesíteni.

Ötletüket felkarolta a banki alkalmazottak szakszervezete, s az Európai Központi Bankhoz eljuttatott levélben a javaslatot azzal indokolja, hogy a papírpénz az emberek felfogásában sokkal értékesebb. Ha az egy- és kéteurós érmét bankóval helyettesítenék, "a pénz visszakapná megérdemelt értékét".

Az átálláskor egyébként 340 görög drachmáért adtak egy eurót, s az árak felfelé "igazításának" jelenségét többen azzal is magyarázták, hogy a görögök nem értették meg, pontosan mennyit is ér egy euró.