Alfréd
-3 °C
3 °C

A Gazprom megelőzte a Microsoftot

2006.05.02. 10:45
A világ harmadik legértékesebb vállalata lett a Gazprom, miután piaci tőkeértéke 23 milliárd dollárral meghaladja az eddigi dobogós Microsoftot. Élen az ExxonMobil, második a General Electric, mindkettő előnye százmilliárd dollár.

A Gazprom a múlt héten piaci tőkeértékét tekintve a világ harmadik cégévé lépett elő, megelőzve az amerikai Microsoftot. Pénteken az orosz gázmonopólium piaci tőkeértéke - részvényeinek ára alapján - 269 milliárd dollár volt, míg a Microsoft 246 milliárd dolláron állt.

Történelmet írtak

Befektetési bankok párizsi közlése szerint korábban egyetlen orosz cégnek sem sikerült ilyen pozícióba kerülnie. Ennek hátterében a Gazprom-részvények iránt megnyilvánuló folyamatos kereslet áll. Piaci tőkeértékét tekintve világelső az amerikai ExxonMobil olajcég, 381 milliárd dollárral, második helyezett a General Electric, 358 milliárddal.

A Gazprom még április elején kérvényezte az amerikai tőzsdefelügyelettől, hogy az amerikai értékpapírpiacokon a részvényeit helyettesítő letéti jegyekből (ADR) az eddiginél jóval többet, a kibocsátott részvénytőke mintegy 4 százaléka helyett 35 százaléknyit forgalmazhasson, vagyis a Gazprom-részvény a külföldi befektetők jóval szélesebb köre számára legyen jegyezhető.

Vlagyimir Putyin orosz elnök karácsony előtt írta alá a tavaly állami többségűvé vált Gazprom részvényforgalmának liberalizálásáról szóló törvényt és a végrehajtását szolgáló rendeletet, újabb lépésként afelé, hogy világelső gázmonopólium papírjai a legvonzóbbak közé kerülhessenek a feltörekvő piacokon.

Előtte az orosz parlament mindkét háza jóváhagyta azoknak a korlátozásoknak a feloldását, amelyek értelmében a külföldiek együttesen legfeljebb 20 százalékkal részesedhettek a Gazprom alaptőkéjéből, és a Gazprom-részvények mintegy 4 százalékát kitevő másodlagos papírokkal kereskedhettek amerikai letéti jegyek formájában. Azóta elvileg a külföldi befektetők egy részvény híján akár 50 százalékra növelhetik együttes részesedésüket az orosz gázmonopóliumban.

Az orosz kormány tavaly nyáron több mint 39 százalékról kissé 50 százalék fölé duzzasztotta részesedését a Gazpromban. Az állami tulajdonú Rosznyeftyegaz holding - amelybe korábban a kormány bevitte az állami Rosznyefty olajcéget - ugyanis 10,7 százalékot vásárolt a Gazprom kvázi saját részvényeiből annak leányvállalataitól.