Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Bojkott az euró miatt

2002.09.03. 14:41
Az ilyen jellegű kampányok történetében kivételesen sikeres lehet a keddi görög akció: egy fogyasztói érdekvédelmi csoport általános vásárlási bojkottot hirdetett, mivel az euróra való átállás az ígéretek ellenére mindent megdrágított. A dolog különlegessége, hogy a reggeli órákban 85 százalékkal csökkent a boltok forgalma.
Kedden nem veszünk semmit, sem élelmet, sem ruhát, sem üzemanyagot - fenyegetőzött az Inka nevű csoport. Sőt tovább is mennek, mert az elégedetlenek ezen a napon nem kapcsolják be elektromos eszközeiket és nem is telefonálnak. A tiltakozás oka az, hogy az EU vezetőinek ígéreteivel szemben az euróátállás jelentős áremelkedéseket okozott.

Mellette a kormány

A BBC szerint az akciót csendben támogatja a szocialista párti kormányzat is. A fogyasztók korábban tiltakozó akciókat szerveztek Olaszországban, Hollandiában és Németországban is. Az ilyen bojkottok általában nem járnak kézzelfogható forgalomcsökkenéssel, ám a görög megmozduláshoz a közvélemény-kutatások szerint a lakosság 75 százaléka csatlakozni készül.

Trükkös váltás

Az európai hivatalnokok állításai dacára az Inka saját felmérése szerint 10 százalékos volt a rejtett áremelkedés. Sok helyen előfordult például, hogy a korábban 300 drachmába kerülő cikket 1 eurósra konvertálták, miközben az árfolyam 340 az egyhez. Az EU hivatalnokai közben egyre csak azt nyilatkozzák, hogy a lekerekítések ellensúlyozzák a felkerekítéseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!