Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Pert vesztett a Graphisoft német képviselete

2002.06.17. 11:54
A hamburgi bíróság elmarasztalta a Graphisoft németországi képviseletét, mert valótlan tényeket állított piaci versenytársa, a CadLine Kft. termékéről, az ArchLINE építészeti tervező szoftverről - jelentette be a CadLine képviselője. A döntés hatással lehet a két szoftvergyártó között itthon két éve folyó több százmilliós perre is.
Az IT-Concept, a CadLine Kft. hivatalos németországi disztribútora azért indította a pert, mert a Graphisoft Nord levélben fordult a CadLine Kft. potenciális németországi ügyfeleihez, melyben a felperes véleménye szerint hamis tényeket közölt az ArchLINE építészeti tervező szoftver működéséről és funkcióiról. Levelében a Graphisoft Nord a magyarországi Graphisoft-tól kapott információkra hivatkozott.

Alkalmanként 250 ezer euró a tilalom megszegéséért

Az IT-Concept a bíróság előtt cáfolta a Graphisoft Nord állításait. Ez alapján a hamburgi bíróság elmarasztaló ítéletet hozott, melyben megtiltotta a Graphisoft Nordnak, hogy az ArchLine szoftverről "becsmérlően nyilatkozzon a potenciális ügyfelek előtt." A bíróság egyben kijelentette, hogy a tilalom megszegése esetén minden egyes alkalommal 250 ezer euró összegig terjedő bírság szabható ki, mely 6 hónapi elzárásra változtatható. A Graphisoft Nord nem fellebbezett az ítélet ellen.

Itthon két éve pereskednek

A Graphisoft 2000 áprilisában indított pert a CadLine Kft. ellen, mivel állítása szerint annak építészeti szoftvere, az ArchLINE a Graphisoft egy korábbi szoftverén alapul, és így szerzői jogokat sért. A CadLine Kft. kérte a kereset elutasítását, egyben tisztességtelen piaci magatartás miatt viszontkeresetet nyújtott be a Graphisoft Rt-vel szemben, melyben a cég elmaradt bevételeire hivatkozva hatszázmillió forintot követelt. A viszontkereset alátámasztására többek közt az a dokumentum szolgál, mely alapján a hamburgi bíróság meghozta elmarasztaló ítéletét.

A Graphisoft illetékese a cikk írásakor nem volt elérhető. A CadLine Kft. és a Graphisoft pere 2002 júliusában folytatódik.