Árpád
-2 °C
3 °C

Pert vesztett a Graphisoft német képviselete

2002.06.17. 11:54
A hamburgi bíróság elmarasztalta a Graphisoft németországi képviseletét, mert valótlan tényeket állított piaci versenytársa, a CadLine Kft. termékéről, az ArchLINE építészeti tervező szoftverről - jelentette be a CadLine képviselője. A döntés hatással lehet a két szoftvergyártó között itthon két éve folyó több százmilliós perre is.
Az IT-Concept, a CadLine Kft. hivatalos németországi disztribútora azért indította a pert, mert a Graphisoft Nord levélben fordult a CadLine Kft. potenciális németországi ügyfeleihez, melyben a felperes véleménye szerint hamis tényeket közölt az ArchLINE építészeti tervező szoftver működéséről és funkcióiról. Levelében a Graphisoft Nord a magyarországi Graphisoft-tól kapott információkra hivatkozott.

Alkalmanként 250 ezer euró a tilalom megszegéséért

Az IT-Concept a bíróság előtt cáfolta a Graphisoft Nord állításait. Ez alapján a hamburgi bíróság elmarasztaló ítéletet hozott, melyben megtiltotta a Graphisoft Nordnak, hogy az ArchLine szoftverről "becsmérlően nyilatkozzon a potenciális ügyfelek előtt." A bíróság egyben kijelentette, hogy a tilalom megszegése esetén minden egyes alkalommal 250 ezer euró összegig terjedő bírság szabható ki, mely 6 hónapi elzárásra változtatható. A Graphisoft Nord nem fellebbezett az ítélet ellen.

Itthon két éve pereskednek

A Graphisoft 2000 áprilisában indított pert a CadLine Kft. ellen, mivel állítása szerint annak építészeti szoftvere, az ArchLINE a Graphisoft egy korábbi szoftverén alapul, és így szerzői jogokat sért. A CadLine Kft. kérte a kereset elutasítását, egyben tisztességtelen piaci magatartás miatt viszontkeresetet nyújtott be a Graphisoft Rt-vel szemben, melyben a cég elmaradt bevételeire hivatkozva hatszázmillió forintot követelt. A viszontkereset alátámasztására többek közt az a dokumentum szolgál, mely alapján a hamburgi bíróság meghozta elmarasztaló ítéletét.

A Graphisoft illetékese a cikk írásakor nem volt elérhető. A CadLine Kft. és a Graphisoft pere 2002 júliusában folytatódik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?