Piroska
-1 °C
5 °C

Hatszázmillióra perli riválisa a Graphisoftot

2001.12.07. 14:20
A Graphisoft másfél éve indított pert a CadLine Kft. ellen a szerzői jogok megsértése miatt, most a CadLine tisztességtelen piaci magatartás miatt nyújtott be viszontkeresetet a felperes ellen. A CadLine hatszázmillió forintot követel a cég elmaradt bevételeire hivatkozva.
A Graphisoft 2000. áprilisban indított pert a Cadline kft. ellen azt állítva, hogy a Cadline építészeti szoftvere a Graphisoft korábbi programján alapul, és ezzel a kft. szerzői jogokat sértett. A Cadline (amelynek vezetője annak idején a Graphisoftnál dolgozott) állítása szerint azonban az eredeti program fejlesztésekor, 1985-ben a Graphisoft még gazdasági munkaközösségként működött, amely nem szerezhetett jogokat. A Graphisoft ezzel szemben fenntartja, hogy az akkori jogszabályok alapján a gmk. jogosan szerezte meg a szellemi tulajdonjogot.

Elfogult szakértők?

A bíróság által felkért szakértői bizottság véleménye szerint először nem állt rendelkezésre megfelelő adat ahhoz, hogy egyértelműen eldöntsék: a Cadline szoftvere valóban a Graphisoft technológiáján alapul. A második - pótkérdésekre adott - vélemény szerint látható némi összefüggés a két termék között.

A Cadline Kft. elfogultságot jelentett be, mivel a kirendelt szakértői bizottság elnöke - az alperes által felfogadott magánnyomozó adatai szerint - többször is beszélt telefonon a Graphisoft elnökével. Állításuk szerint a bizottság elnökének egyik rokona a Graphisoft alkalmazásában állt, valamint a Szerzői Jogi Fórum Egyesület - amelynek tagja a bizottság elnöke - egyik fő támogatója a felperes tőzsdei cég.

A CadLine szakértői mást mondanak

Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke ezzel kapcsolatban közölte: a szakértői testület nevében nem kereste fel senki, és ha a cége támogatja is az egyesületet, az vélhetően nem most, a per ideje alatt, hanem már öt-tíz éve kezdődhetett. A Cadline saját költségén igazságügyi műszaki szakértői véleményt kért, amelynek eredménye szerint nem valószínű, hogy a Cadline szoftvere a Graphisoft technológiáján alapulna.

Viszontkereset

A Cadline a pénteki tárgyaláson viszontkeresetet nyújtott be a Graphisoft ellen, amelyben összesen 605 millió forint kártérítést követel. A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumán lefolytatott tárgyaláson Mozsolits Beáta, a Cadline Kft. jogi képviselője elmondta: a viszontkereset alapja a Graphisoft tisztességtelen magatartása, és a Cadline elmaradt vagyoni előnye.

Árfolyamcsökkentő manőver?

A CadLine az ügyvéd szerint azért nem tudott betörni néhány nyugati országba, mert az ottani piacokon a Graphisoft forgalmazta saját szoftverét - pedig a program ottani jogai annál az olasz cégnél vannak, ami '85-ben fedezte a fejlesztés költségeit. Bojár Gábor kijelentette: a Cadline úgy érzi, hogy a Graphisoft sebezhető, és ezzel az üggyel befolyásolhatja a cég részvényeinek árfolyamát. Az elhangzott vádakra adandó válaszlépésekről a cég ügyvédei döntenek - tette hozzá.