Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Szómágia és részvényárfolyamok

2002.01.20. 17:46
A Federal Reserve elnökének nem teljesen hurráoptimista szavai ránthatták le nemrég az amerikai tőzsdeindexeket, pedig Alan Greenspan nem is egészen úgy gondolta - írja a The Washington Post.
A szándékoltnál borúlátóbbra sikeredett az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnökének egyik legutóbbi, a piac által feszülten várt beszéde, s ezért zuhantak aznap a fő tőzsdeindexek az Egyesült Államokban - mondták név nélkül idézett Fed-illetékesek a The Washington Post hétvégi számának.

Bűvös szavak

Alan Greenspan január 11-én beszélt San Franciscóban az amerikai gazdaság kilátásairól, s beszéde után az elektronikus Nasdaq értékforgalmazói platform Composite indexe 1,21 százalékkal, a New York-i értéktőzsde (NYSE) irányadó 30-as Dow Jones iparvállalati átlaga 0,80 százalékkal esett zárásra.

Greenspan a beszédben azt mondta, hogy lát kilábalásra utaló jeleket az amerikai gazdaságban, de egyidejűleg lát még "komoly kockázati tényezőket is".

Kamatcsökkentést szimatoltak

A piac értelmezése szerint Greenspan óvatos megfogalmazása azt jelenthette, hogy a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) január 29-én kezdődő kétnapos ülésén az irányadó kamat további csökkentéséről határozhat, ami arra utalhat, hogy a jegybank a tavaly tavasz óta tartó amerikai recesszió elhúzódására számít.

A The Washington Post által idézett források szerint azonban sokkal valószínűbb, hogy a Federal Reserve elnöke a FOMC következő ülésén az alapkamat változatlanul hagyását fogja javasolni, bár a további kamatcsökkentést nem lehet teljesen kizárni.

Újabb vágást vár a piac

A Fed az utóbbi 12 hónapban eddig 11 alkalommal, összesen 475 bázisponttal a tavaly januári 6,5 százalékról 1,75 százalékra, 40 évi mélypontra csökkentette irányadó egynapos kamatát az amerikai gazdaság megtorpanása, majd recesszióba fordulása láttán, s a piaci várakozás szerint január végén még elszánhatja magát egy újabb, jó eséllyel 25 bázispontos kamatcsökkentésre.

Nem akarta elcukrozni

A vezető amerikai lap forrásai szerint Greenspan, aki pontosan tudja, hogy a piacok betűnként elemzik minden, nyilvánosan kiejtett szavát, és kijelentései gyakran még a külföldi részvény- és kötvényárakat is mozgásba hozzák, eredetileg derűlátóbb beszédet akart tartani a fellendülés kilátásairól, ezzel viszont az lett volna a baj, hogy a piacok esetleg gyorsabb kilábalásra következtettek volna belőle, mint amilyenre Greenspan maga számít.

Beszélt a Sötét Oldalról is

A végleges változatban a Fed elnöke kijelentette ugyan, hogy vannak már jelei a recesszió végének, de azonnal felsorolt több olyan kockázati tényezőt is - köztük a gyenge vállalati eredményeket és a lanyha beruházásokat, a magánfogyasztás bizonytalan kilátásait, a növekvő munkanélküliséget és a két éve zuhanó részvényárakat -, amelyekkel a gazdaságnak rövid távon még szembe kell néznie - írta a Reuters.

Greenspannek legközelebb csütörtökön, a szenátus költségvetési bizottságának meghallgatásán nyílik alkalma álláspontja tisztázására.