Olivér
5 °C
8 °C

Szómágia és részvényárfolyamok

2002.01.20. 17:46
A Federal Reserve elnökének nem teljesen hurráoptimista szavai ránthatták le nemrég az amerikai tőzsdeindexeket, pedig Alan Greenspan nem is egészen úgy gondolta - írja a The Washington Post.
A szándékoltnál borúlátóbbra sikeredett az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnökének egyik legutóbbi, a piac által feszülten várt beszéde, s ezért zuhantak aznap a fő tőzsdeindexek az Egyesült Államokban - mondták név nélkül idézett Fed-illetékesek a The Washington Post hétvégi számának.

Bűvös szavak

Alan Greenspan január 11-én beszélt San Franciscóban az amerikai gazdaság kilátásairól, s beszéde után az elektronikus Nasdaq értékforgalmazói platform Composite indexe 1,21 százalékkal, a New York-i értéktőzsde (NYSE) irányadó 30-as Dow Jones iparvállalati átlaga 0,80 százalékkal esett zárásra.

Greenspan a beszédben azt mondta, hogy lát kilábalásra utaló jeleket az amerikai gazdaságban, de egyidejűleg lát még "komoly kockázati tényezőket is".

Kamatcsökkentést szimatoltak

A piac értelmezése szerint Greenspan óvatos megfogalmazása azt jelenthette, hogy a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) január 29-én kezdődő kétnapos ülésén az irányadó kamat további csökkentéséről határozhat, ami arra utalhat, hogy a jegybank a tavaly tavasz óta tartó amerikai recesszió elhúzódására számít.

A The Washington Post által idézett források szerint azonban sokkal valószínűbb, hogy a Federal Reserve elnöke a FOMC következő ülésén az alapkamat változatlanul hagyását fogja javasolni, bár a további kamatcsökkentést nem lehet teljesen kizárni.

Újabb vágást vár a piac

A Fed az utóbbi 12 hónapban eddig 11 alkalommal, összesen 475 bázisponttal a tavaly januári 6,5 százalékról 1,75 százalékra, 40 évi mélypontra csökkentette irányadó egynapos kamatát az amerikai gazdaság megtorpanása, majd recesszióba fordulása láttán, s a piaci várakozás szerint január végén még elszánhatja magát egy újabb, jó eséllyel 25 bázispontos kamatcsökkentésre.

Nem akarta elcukrozni

A vezető amerikai lap forrásai szerint Greenspan, aki pontosan tudja, hogy a piacok betűnként elemzik minden, nyilvánosan kiejtett szavát, és kijelentései gyakran még a külföldi részvény- és kötvényárakat is mozgásba hozzák, eredetileg derűlátóbb beszédet akart tartani a fellendülés kilátásairól, ezzel viszont az lett volna a baj, hogy a piacok esetleg gyorsabb kilábalásra következtettek volna belőle, mint amilyenre Greenspan maga számít.

Beszélt a Sötét Oldalról is

A végleges változatban a Fed elnöke kijelentette ugyan, hogy vannak már jelei a recesszió végének, de azonnal felsorolt több olyan kockázati tényezőt is - köztük a gyenge vállalati eredményeket és a lanyha beruházásokat, a magánfogyasztás bizonytalan kilátásait, a növekvő munkanélküliséget és a két éve zuhanó részvényárakat -, amelyekkel a gazdaságnak rövid távon még szembe kell néznie - írta a Reuters.

Greenspannek legközelebb csütörtökön, a szenátus költségvetési bizottságának meghallgatásán nyílik alkalma álláspontja tisztázására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?