Greenspan lemondásáról találgatnak

2002.02.27. 10:52
Megindult a pletyka arról, hogy a Federal Reserve 14 éve hivatalban lévő, 76 éves elnöke esetleg nem tölti ki 2004-ig szóló mandátumát, hanem jövőre lemond posztjáról.
Bár a híreszteléseknek nincsen konkrét alapjuk, azok annyira elterjedtek, hogy a Blue Chip Economic Indicators nevű hírlevél e havi számában megszavaztatta az előrejelzéseket készítő 52 közgazdászt, hogy szerintük ki lesz Greenspan utódja - írja az AP.

Nyugodt időszak?

Alan Greenspan
A négy elnök hivatali ideje alatt szolgáló jegybanki vezér távozását sejtők egyik érve, hogy a közgazdász a jövő héten lesz 76 éves, mandátuma végén tehát eléri a 78-at. Véleményük szerint most ráadásul tökéletes alkalom kínálkozna arra, hogy Greenspan - akit gyakran az Egyesült Államok második legbefolyásosabb emberének neveznek - kényelmesen és dicsőséggel fejezze be Fed-elnökségét. A tavalyi agresszív kamatcsökkentések után az amerikai jegybank az idén ugyanis várhatóan nem nyúl különösebben a kamatokhoz, hiszen a gazdaság beindulni látszik.

Ma lesz a nagy beszéd

Greenspan szerdán mond beszédet az amerikai gazdaság állapotáról - évente kétszer számol be ilyen módon a közvéleménynek - és sokan azt várják tőle, hogy optimista hangot üt majd meg, hiszen több intézet adatai szerint is megkezdődött a gazdaság fellendülése. Az elemzők jelentős része ugyanakkor arra számít, hogy Greenspan a beindult növekedés törékenységét is megemlíti majd, ami azt jelentené, hogy a Fed nem kezd azonnal a kamatok emelésébe. Bush elnök vezető gazdasági tanácsadója, Lawrence Lindsey közben cáfolta, hogy Greenspan a távozást fontolgatná.  • Tippek
  • Hírek