Viola
-6 °C
-2 °C

Greenspan szerint közeledik a gazdasági fordulat

2002.02.28. 10:33
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke szerint az amerikai gazdaság várt fellendülésének üteme az idén valószínűleg kissé elmarad a Wall Street-i várakozásoktól. A kilábalást hátráltathatja a fogyasztói kereslet gyengélkedése, az ipari kapacitásfölösleg és az értékpapírpiaci bizonytalanság.
Alan Greenspan Fed-elnök a Kongresszus félévente esedékes pénzügypolitikai meghallgatásán igyekezett lehűteni azokat a várakozásokat, amelyek szerint a Fed a nyáron - egyévi monetáris enyhítési kurzus után - a fellendülés hatására ismét hozzákezd a kamatemelésekhez.

Hivatalosan az amerikai gazdaság tavaly március óta recesszióban van, de a tavalyi utolsó negyedévről közölt előzetes kormányzati becslés váratlan - igaz, csekély mértékű, 0,2 százalékos - éves szintű GDP-értéknövekményt mutatott.

Az első felülvizsgált negyedik negyedéves GDP-adatot csütörtökön teszik közzé az Egyesült Államokban.

A korábbinál kisebb növekedést várnak a jegybankárok

A Fed-elnök szerint rövid távon egyelőre több tényező is korlátot szab a gazdasági teljesítmény növekedésének. A jegybank most 2,5-3 százalékos GDP-növekedésre számít 2002-ben; az intézmény hét hónapja kiadott előző prognózisában még 3-3,25 százalékos várakozás szerepelt.

Alan Greenspan a kongresszusi bizottsági meghallgatásra készített beszámolójában úgy vélte, a tavaly szeptemberi terrorcselekmények ugyan negatív gazdasági hatással jártak, ám azóta ismét tapasztalható az üzleti ciklikusság jellemző dinamikája, és a gazdasági tevékenység megszilárdulóban van.

Fordulathoz közeli állapot

Az amerikai gazdaság kedvező "fordulathoz közeli állapotát" illetően Greenspan kulcsfontosságú jelzésként említette azt, hogy az üzleti raktárkészletek nagyon szerények.

Ez arra utal, hogy a vállalatoknak a közeli hónapokban növelniük kell a beszerzést, ami a termelést fogja ösztönözni.

A Fed elnöke figyelemre méltónak nevezte, hogy míg máskor a fellendülést az addig pangó kereslet felpezsdülése idézi elő, most az amerikai gazdasági teljesítmény "lejtmenetének" időszakában is meglepően magas maradt a költekezési hajlam.

Ebből következően - folytatta gondolatmenetét - a háztartási kiadásoknak ugyan tovább kell bővülniük, de e tényező gazdaságélénkítő hatása a korábbi ciklusok során tapasztaltaknál lényegesen mérsékeltebb lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!