Piroska
3 °C
4 °C

Már Greenspan is optimista

2002.03.08. 10:40
Bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke elvileg ugyanazt a beszédet olvasta volna fel a Szenátus előtt, mint múlt héten a képviselőházban, Greenspan most hozzátett néhány, az amerikai kommentátorok szerint "vidám" és "rózsás" mondatot, amelyek mind arra utalnak, hogy a világ legnagyobb gazdasága visszavonhatatlanul elindult felfelé.
Alan Greenspan
Amerikai elemzők azzal magyarázzák Greenspan optimizmusát, hogy előző értékelő beszéde óta különböző magánintézetek és kormányszervek több jelentést publikáltak, amelyek mind arról árulkodnak, hogy a cégek termelése növekszik, a fogyasztók pedig lendületesen költekeznek.

Bush óvatos

Közben egy fehér házi tájékoztatón Bush elnök kitért az elől a kérdés alól, hogy véget ért-e a recesszió. Az AP szerint az amerikai elnökök hagyományosan elkerülik a választ az ilyen kérdésekre és megvárják, hogy egy közgazdászokból álló testület "hivatalosan" kimondja, hogyan is állnak a recesszióval.

Nem spóroltak

Greenspan a Szenátusban erőteljesebben fogalmazott, amikor azt mondta, a legfrissebb adatok egyre inkább arra utalnak, hogy a gazdaság növekedési pályára állt. A Fed-elnök ugyanakkor visszafogott növekedésre számít. Ennek az az oka, hogy az amerikai fogyasztók tavaly a gazdaság gyengélkedése ellenére rendületlenül vásároltak, így nem halmoztak fel elköltendő pénzt, ahogy az a "klasszikus" recesszió idején szokásos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!