Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Egy legenda utolsó napja

2006.01.31. 09:00
A mai napon lejár Alan Greenspannek, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (FED) elnökének mandátuma, így a monetáris politikában komoly eredményeket felmutató, bő 18 évig tartó Greenspan-korszak lezárul. Az utód holnaptól Ben Bernanke. A március 6-án 80. életévét betöltő Greenspan ma utoljára még ellátja elnöki teendőit a Nyíltpiaci Bizottság kamatmeghatározó ülésén, és a piaci várakozások szerint negyed százalékos kamatemeléssel búcsúzik a FED éléről.
Greenspan - akinek első mandátuma a FED élén 1987. augusztus 11-én indult - a pénzügyi világban óriási megbecsülést és odafigyelést vívott ki magának, magasra helyezve a lécet utódja számára. Greenspan a 18 évi kormányzás alatt arra törekedett, hogy "előrelátó" monetáris politikai döntésekkel elkerülhetők legyenek a nagy gazdasági kilengések, a pénzügyi turbulenciák. Számos szakértő szerint Greenspannek komoly szerepe van a jegybanki hitelesség jelentős növekedésében az elmúlt időszakban.

Munkássága alatt sokszor érte komoly bírálat is álláspontja, bizonyos döntései miatt. Később azonban rendszerint bírálói is belátták, hogy Greenspan helyesen látta a folyamatokat, és helyesen is cselekedett.

Kamatpolitika és .com lufi

Az ezredfordulón a FED elnöke egy híres beszédben az internet-alapú vállalatokkal kapcsolatos túláradó optimizmus veszélyeire figyelmeztetett, melyet követően az ún. internet-lufi hatalmasat pukkant. Ez a részvényindexeket a mélybe küldte, a gazdasági helyezet pedig recesszió kialakulásával fenyegett, ami aktív lépéseket kívánt a monetáris politikától.

Greenspan vezényletével a FED mintegy 1 év alatt igen erőteljes mértékben (közel 500 bp-tal) csökkentette az irányadó rátát, majd némi szünet után további monetáris lazítások nyomán történelmi mélypontra, 1%-ig süllyedt a kamatszint. Ez 1 évig maradt fenn, mely idővel lendületet adott az amerikai és ezáltal a világgazdaságnak.

Sorozatos emelések

A 2003-tól ismét élénkülő gazdasági növekedés és az erősődő inflációs nyomás újból sorozatos monetáris politikai lépéseket tett szükségessé, ezúttal a kamatemelés irányába. Ha ma is szigorításról határoz a Nyíltpiaci Bizottság (4.50%-ra), akkor elmondható, hogy 2004. júniusa óta valamennyi FED ülésen emelés következett be.

Ami a Greenspan korszak végének egyik legnagyobb talánya, hogy az olcsó pénz szült-e buborékokat az eszközpiacokon. Tudvalevő, hogy az alacsony kamatlábak miatt a likviditás a világgazdaságban az utóbbi években jelentősen felduzzadt. Az eszközáraknál jelentős emelkedés következett be (elsősorban ingatlan), a vállalkozások és a lakosság eladósodási folyamata soha nem látott mérteket öltött. Ezek olyan kockázatot jelentenek, melyeket Greenspan utódjának is igen komolyan kell venni.

A piac egyelőre megosztott abban, hogy a következő, márciusi ülésen folytatódik-e a kamatemelési sorozat. Ez nagyobb részben a gazdasági fundamentumokkal, kisebb részben az elnöki székben bekövetkező változással (bizonytalansággal) függ össze. A múlt pénteki adatok szerint a gazdasági növekedés jelentősen lassult a tavalyi negyedik negyedévben, míg a tegnap közzétett adatok szerint kissé enyhült az inflációs nyomás az amerikai gazdaságban. Ezek a kamatemelési sorozat megállásának irányába mutatnak. Az olajárak ismét 68 dollárt közelítő szintje azonban az inflációs nyomás fennmaradására, esetleges további erősödésére utal.

Eltérő irányt képvisel az utód

Az 51 éves Bernanke 2002-től 3 évig FED-kormányzó volt, ezt követően Bush-elnök gazdasági főtanácsadójaként is dolgozott. Bernanke a greenspani politika folytatódását ígérte első bemutatkozó beszédeiben, mellyel a pénzügyi világ mandátumváltással kapcsolatos aggodalmát igyekezett hűteni. Egyúttal jelezte, hogy - eltérően Greenspantől - az explicit inflációs célkövetés híve, amely véleménye szerint a FED monetáris politikája transzparenciáját tovább növelné.